Diari digital d'Andorra Bondia

Descontentament entre patronal i sindicats i fracàs del diàleg social


Escrit per: 
Meritxell Prat / M.S. / Foto: Facundo Santana

La reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que s'ha celebrat aquest matí, just abans que el Govern anunciés les noves mesures per a salaris i lloguers s'ha tornat a tancar sense acord. D’aquesta manera, tal com s’havia advertit des de l’executiu, sindicats i patronal s’abocaven a haver d’acceptar les accions imposades pel Govern, si bé no convencen ni uns ni altres. En l’únic punt en què s’havia assolit consens: l’augment del salari mínim en un 7%.

“Les posicions estan molt allunyades perquè nosaltres veiem una Andorra molt diferent de com la veu la patronal”, apuntava a la sortida de la reunió el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que deixava clar que “rebutgem de totes totes” la proposta salarial del Govern i per tant, insistia que si tirava endavant “sortirem al carrer i demanarem a la gent que suri al carrer perquè no pot ser que en un país on es venen pisos d’un milió d’euros tinguem salaris de 1.300”.

De fet, a la tarda, un cop confirmades les intencions del Govern i coneixent també la proposta d’augment dels lloguers, Ubach ha lamentat que “el senyor Espot busqui justificar els seus errors carregant les culpes a empresaris i sindicats”. Des del seu punt de vista, si s’ha arribat a la situació actual “és culpa del Govern de DA i les seves polítiques neoliberals”.

Igualment ha apuntat que deixar apujar els lloguers “trenca la progressió del poder adquisitiu” i per tant va avançar que estan preparant una reunió per organitzar mobilitzacions i mostrar el desacord amb les mesures.

De la seva banda, el president de la CEA, Gerard Cadena, ha indicat que des de la patronal s’havia fet un pas per intentar acostar posicions obrint-se a acceptar un increment salarial d’entre el 4 i el 5% per als sous entre el mínim i el mitjà, permetent una correcció si finalment l’IPC amb què es tanqués l’any fos més elevat. Aquest era el seu “màxim” i deixava clar que “a la patronal no li agrada que es puguin fer increments per projecte de llei més enllà del salari mínim”, a més de recordar que “les empreses tenen unes graelles salarials i són les que s’han de respectar”.

Així, justificava que aquest any “hi ha molta pressió sobre els salaris, estan molt tensionats perquè manca mà d’obra i per tant, s’apugen”. També consideren que calia tenir en compte, abans d’aplicar nous augments, aquells sous als quals ja s’havia aplicat un increment superior al 3,3% obligat pel Govern aquest 2022.

Amb tot, ha assegurat que “no donem la negociació per tancada” i ha destacat l’acord per poder disposar de més indicadors per calcular la pèrdua o no de poder adquisitiu. Cadena també considera que el CES fa poc temps que està actiu i que “potser ens ha faltat temps perquè no tenim l’estructura suficient uns i altres per poder donar la millor visió”.

Amb posterioritat a les explicacions del Govern, des de la CEA no s'ha volgut valorar l’increment de lloguers. Tampoc des de l’APBI, que han indicat que serà la setmana que ve quan la junta ho avaluarà.

Espot “no veu justificades” les mobilitzacions però manté que les “respecta”

“Tothom té dret a fer el que consideri oportú dins dels termes que estableix la Llei qualificada de la seguretat pública.” D’aquesta manera ha respost el cap de Govern, Xavier Espot, en ser interpel·lat sobre l’anunci del secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, d’organitzar mobilitzacions de protesta en contra de la proposta de revaloració de salaris i lloguers que aprovarà demà el consell de ministres.

Espot ha assegurat veure “amb tot el respecte” les accions que es puguin portar a terme i ha remarcat que si les mobilitzacions pretenen aconseguir una modificació de la proposta de l’executiu “tindran poc recorregut”, ja que “es tracta d’una decisió molt meditada”. Així mateix, el cap de Govern ha considerat que la proposta feta “no justifica que hi hagi mobilitzacions” que sí que s’haurien entès, per exemple, si “el Govern hagués abdicat de les seves funcions i no hagués fet cap proposta”.

En aquest sentit, ha insistit que s’ha optat per tirar endavant aquestes mesures davant la manca d’acord entre els representants sindicals i empresarials al Consell Econòmic i Social, i s'ha mostrat disposat a tirar-les enrere si abans que acabi el tràmit parlamentari de la nova llei sindicats i patronal arriben a un acord sobre la revaloració dels salaris. “Si arriba un acord estarem encantats que entri una esmena que el reculli i faci caure la proposta del Govern”, ha assegurat Espot, que ha insistit que la voluntat ha estat sempre “prioritzar un acord”.

Precisament, i preguntat també pel tràmit parlamentari de la llei, el líder de l’executiu ha explicat que “s’han fet consultes prèvies amb els grups parlamentaris que donen suport al Govern” i es tracta de “mesures àmpliament consensuades”, si bé ha admès que hi ha “retocs possibles”, també en funció de les esmenes que puguin presentar els grups de l’oposició. Amb tot, Espot ha deixat clar que “els principis bàsics s’haurien de mantenir, ja que estan fonamentats i basats en dades empíriques”.

D’altra banda, i en relació  amb la petició del raonador del ciutadà que el salari mínim s’apugi un 10%, el cap de Govern ha recordat els dos increments que s’han fet aquest mateix any, el gener i el maig passat, augments que sumats al previst per al gener vinent faran que el salari mínim “hagi pujat un 14,5%”. I ha advertit que si el raonador es referia a un 10% addicional i s’apliqués, “algunes empreses farien fallida”.

 

salaris
lloguers
poder adquisitiu
patronal
sindicats

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Hem de sortir tots, pero TOTS! al carrer aquest Govern no escolta els nostres representants ni al poble, els hem de fer escoltar. Ja n'hi ha prou de callar i empasar!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte