El Consell Econòmic i Social s'ha reunit novament avui per seguir amb l’anàlisi de les mesures per millorar el poder adquisitiu  dels ciutadans, una reunió que ha servit per confirmar el “desencís” tant de l’agrupació sindical com de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) pel funcionament i resultats d’aquest organisme.

I és que en la reunió, el Govern ha rebutjat les propostes d’uns i altres i, únicament en el cas de les plantejades per la CEA, alguna ha quedat parcialment inclosa en el primer paquet de mesures que va tirar endavant per decret fa quinze dies sense esperar a rebre i valorar totes les aportacions dels agents socials.

D’aquesta manera, segons ha explicat el president de la CEA, Gerard Cadena, des del Govern s'ha rebutjat la proposta que l’augment salarial, d’acord amb l’IPC, fos únicament obligatori per a aquells sous entre el salari mínim i el salari medià i no fins al salari mitjà, tal com havia proposat l’Executiu, que també va dir no a la petició que es tingués en compte l’IPC subjacent.

Des de la CEA s'ha insistit a demanar que es tingui en compte que, especialment en el sector del comerç, hi ha molts treballadors amb un salari base complementat amb incentius. “No dic que amb els incentius es dobli el sou, però sí que suposen en molts casos una apujada significativa”, ha destacat Cadena.

Pel que fa als plantejaments en l’àmbit de l’habitatge, Cadena ha detallat que des de l’Executiu s'ha rebutjat la proposta de crear una Batllia especialitzada argumentant que seria necessari un canvi legislatiu, tot i que sí se’ls ha informat que des del departament d’Habitatge “es prepara un mecanisme per resoldre conflictes”. Quant a la rebaixa de les cessions urbanístiques i de la càrrega fiscal per a promocions d’habitatges de lloguer, el Govern ha recordat que es tracta de competències comunals, mentre que a la petició d’accelerar la promoció d’habitatges públics ha respost que “ja es fa”, segons ha detallat el president de la CEA.

Una de les demandes que sí s’han atès és la d’atorgar subvencions per a plaques fotovoltaiques i per a rehabilitacions per tal d’accelerar la implementació d’energies renovables, amb l’aprovació del programa Renova extraordinari. En aquest sentit, Cadena ha demanat que “s’esgoti tota la dotació” i que tothom “que vulgui instal·lar plaques fotovoltaiques ho pugui fer”.
També en el cas de la petició d’incrementar la subvenció dels carburants fins als 20 cèntims per litre, la demanda queda parcialment coberta pel decret aprovat fa quinze dies.

Finalment, en relació amb la proposta de subvencions fiscals per a la digitalització, el president de la CEA ha explicat que des del Govern es veu amb bons ulls, si bé s’inclourà en la reforma fiscal de cara a l’exercici 2023. No obstant això, sí que des de l’Executiu s'ha avançat als representants de la patronal que durant el mes de juny es posarà en marxa un programa de crèdits tous per afavorir la digitalització de les empreses aprofitant el préstec concedit per Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa.

Cadena ha lamentat “no haver tingut més temps al CES per discutir i trobar les propostes adients”, i s'ha mostrat convençut que amb temps “alguns elements s’haurien reconduït i algunes propostes s’haurien acceptat”. El president de la CEA ha lamentat també que mentre en el debat social als països de l’entorn es confronten les propostes de patronal i sindicat i és el Govern qui fa d’àrbitre, aquí sigui el Govern qui faci les propostes.

“Ens ho han tombat tot: ni IPC, ni lloguer, ni propostes tributàries”

Més que decebut, Gabriel Ubach estava avui indignat després de desfilar davant del Consell Econòmic i Social: “Ens ho han tombat tot, però tot. Amb l’argument que amb les propostes que han presentat n’hi haurà prou per resoldre la situació a què ens han conduït les polítiques neoliberals del Govern. Nosaltres estem convençuts que no. Estem més que decebuts i així ho hem fet constar en l’acta”.

Ubach parlava en representació dels sindicats, i lamentava, en primer lloc, que no hagués passat el tall, però és que ni remotament, la proposta estrella que quinze dies enrere van fer arribar al Govern: limitar a 8 euros el metre quadrat de lloguer en habitatges d’obra nova: “Segons el Govern, aquesta mesura provocaria precisament l’efecte contrari. En resum: el que estan dient és que prefereixen que comprin pisos gent de fora amb alt poder adquisitiu, i no s’adonen que estan condemnant la classe mitjana d’aquest país a anar-se’n a viure no ja a la Seu, que ni això podran fer, sinó a Coll de Nargó”.

Tampoc ha passat el tall una reforma tributària que incrementava el tipus a les rendes superiors als 80.000 euros fins a un topall del 20%, “perquè no és just que tributi el mateix qui ingressa 40.000 euros que qui n’ingressa 1 milió. Doncs segons ells, el que no és just és el que proposem nosaltres”. Ni indexar els salaris a l’IPC: “No es fa en cap país del nostre entorn, al·leguen. Però de nou ens trobem amb una injustícia flagrant: ho és que el cost de la vida pugi un 10, un 15, un 50%, i els salaris es quedin estancats”. Ni crear un registre de la propietat públic i gratuït, “per no haver d’anar darrere dels comuns ni de FEDA a veure de qui és cada immoble. A ells ja els sembla bé”. Ni introduir les figures de l’aprenent i de l’oficial de primera i de segona per combatre la bretxa salarial en l’empresa privada, que només s’ha combatut de forma eficaç a l’Administració pública: “Segons ells, ja hi estan treballant, però la bretxa continua”.

Tot plegat demostra, conclou Ubach, que aquest Govern “fomenta l’economia especulativa en detriment de la classe treballadora i dels pensionistes. Però la gent els ha votat per això”. Vaja: decebut, indignat i resignat.