Crear un nou concepte de parròquia. Aquest és l’objectiu del projecte L’urbanisme a debat. El Prat Gran, que Desperta Laurèdia va presentar ahir i a través del qual busquen salvar “l’únic espai públic” que queda a la parròquia i que és, justament, el Prat Gran. “Entenent que Sant Julià és lineal, amb poca transversalitat i amb superfícies molt dures, intentem promoure l’urbanisme amable, integrant la natura i pensant en la socialització”, va apuntar el líder de la formació i conseller comunal, Cerni Cairat, que va considerar que cal “humanitzar” el parc.

D’aquesta manera les opcions són dues: un parc verd mantenint la superfície actual, amb dos nivells d’aparcament soterrats, o un parc verd, amb una pista esportiva soterrada i, a baix, dos nivells més d’aparcament. La primera, tindria un cost estimat de 5,4 milions d’euros; la segona, de 9,6 milions. En aquest sentit, Cairat va demanar tenir en compte el Centre cultural i de congressos lauredià, que si bé en el seu moment “va semblar que tenia un cost molt elevat, ara ningú dubta que és un equipament molt necessari i viu”. A més,  va recordar, tot admetent que “algú em podria titllar de demagog”, la gran quantitat de diners que el comú ha destinat els últims anys a projectes fallits o que no han tingut el retorn que s’esperava, com el ràfting (1,5 milions d’euros) o l’Espai Rocacorba (1,2 milions, encara a l’espera de possibles sobrecostos). “Hem de mirar a llarg termini”, va demanar Cairat. Així mateix, va recordar que, a la llarga, els aparcaments de la instal·lació podrien ser autosuficients i permetrien recuperar la inversió o, si no, es podria plantejar una concessió d’explotació privada, com l’aparcament de les Fontetes de la Massana, sobre el qual hi ha una gran plaça pública. En qualsevol cas, el projecte definitiu hauria de ser “fruit d’un procés participatiu i un concurs d’idees” i, després, es passaria a la redacció del projecte.

No es tracta d’una proposta a desenvolupar de manera immediata, sinó que és més aviat l’inici d’una pluja d’idees amb visió de futur. Així, Cairat, juntament amb les conselleres Sofía Cortesao i Maria Àngels Aché, ha pagat de la seva butxaca un estudi d’arquitectes que els ajudi a promoure el futur hipotètic de la instal·lació complint totes les premisses que ha de tenir una “soft city”. “A més de ser accessible per a totes les persones, hi ha d’haver jocs infantils i per a la gent gran, vegetació adaptada a totes les estacions de l’any, ombres, banys públics i també hauria de servir com a espai polivalent, on poder celebrar fires i festes”, va indicar Cairat. 

Un altre punt interessant del pla, i que va ser objecte de debat entre el públic assistent a la presentació, és la residència universitària. En un inici, el comú l’havia proposat al mateix Prat Gran, però, tal com va demostrar una simulació feta pels arquitectes de Desperta Laurèdia, reduiria considerablement l’espai i el faria més fosc i “menys agradable”.  “No convé que parli en nom del cònsol, però nosaltres li vam demanar que fos proactiu i parlés amb propietaris de parcel·les o d’edificis en desús per fer-la allà i, arran d’això, sabem que diverses persones han ofert casa seva”, va afirmar Cairat. I és que des de l’oposició laurediana no renuncien a fer de Sant Julià “la parròquia del coneixement” i asseguren que tant la “humanització del Prat Gran” com la residència en una altra ubicació són “perfectament compatibles”.