Salut està pendent dels resultats de les analítiques de 10 persones, sis de les quals ingressades al centre hospitalari i quatre aïllades a casa seva, per determinar si a hores d'ara hi ha més diagnosticats per coronavirus al país, després que s'hagués confirmat la infacció del jove de 20 anys que ja ha estat donat d'alta i de la senyora de 87 anys que es manté ingressada a l'hospital però que evoluciona favorablement.
Així ho ha indicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença amb el titular de Finances i portaveu de l'executiu, Eric Jover, d'aquest vespre en què ha informat també que es tenen identificat fins a 80 contactes "amb cert risc". En aquest sentit, el ministre ha explicat que 28 dels contactes corresponent al seguiment de la senyora de 87 anys, 50 més al de la filla d'aquesta i el seu marit, que es troben al seu domicili en no presentar símptomes i es "considera que ja han passat la malaltia", i hi ha dos contactes més, aquests de "risc més baix", del fill de la dona de 87 anys.
Martínez Benazet ha destacat també que el ciutadà de Madrid ingressat a l'hospital per sospita de coronavirus "es troba bé i no presenta cap complicació", de manera que si el resultat de les analítiques surt negatiu "podrà marxar cap a casa amb la resta d'acompanyants", les 44 persones que es troben en dos establiments hotelers i que no presenten cap símptoma.
D'altra banda, el titular de Salut i Jover van explicar que a part del número de telèfon 116, d'emergències, s'ha activat també el 188, on es podrà trucar també des de fora del país marcant el 376301188, per atendre totes aquells dubtes i qüestions relacionades amb els efectes de l'epidèmia del Covid-19 que no siguin d'àmbit sanitari, que queda reservat pel 116.
En relació a les mesures anunciades pel cap de Govern en el seu discurs dirigit als ciutadans, sobretot la del ancament de tots els establiments excepte els que venen productes de primera necessitat durant 15 dies, el ministre de Salut ha defensat que s'ha adoptat en base a "l'evolució de l'epidèmia", que "té una capacitat d'infecció trees vegades més ràpid que la grip", fet que comporta que quan comença es pugui arribar a pics que col·lapsin el sistema sanitari. Així, amb aquestes mesures es preten que "la propagació sigui més lenta", ha precisat el ministre, que ha posat d'exemple el cas d'Espanya on "ahir hi havia poc més de 2.000 casos, aquest matí més de 3.000 i a mitja tarda se superaven els 4.400". Per aquest motiu, el ministre ha incidit en la importància de fer cas a les recomanacions, incrementar les mesures d'higene i "reduir al màxim els contactes, reduir la mobilitat i quedar-se a casa el màxim de temps possible".
Per la seva part, Jover ha detallat una mica més les mesures complementàries acordades per l'executiu anunciades per Espot, que es publicaran avui en un decret al BOPA, i ha explicat que al marge del tancament d'establiments que no venguin productes de primera necessitat, s'ha acordat la suspensió de l'activitat judicial, a excepció "d'aquella urgent associada a les guàrdies", s'han desplaçat professionals de l'Administració a d'altres tasques que es consideren més prioritàries en aquests moments a la vegada que s'ha fet un pla de protecció pels treballadors públics, sobretot per aquells que poguessin ser del grup de risc. AIxí mateix, Jover ha destacat que els cossos especials han fet les previsions escaients per tal que si es detecta algun contagi entre els seus integrants es pugui continuar prestant el servei amb normalitat.
Jover ha avançat també que es modificarà la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, per tal que les persones aïllades al seu domicili no tinguin una baixa d'incapacitat temporal si no que es comptabilitzin com a accident de treball, amb els efectes salarials que això comporta. En el cas dels treballadors dels establiments que estan obligats a tancar i mentre duri el tancament, el ministre ha avançat que mantindran el seu salari si bé una part de la jornada computarà com "a vacances" i la resta no es treballarà però es pagarà.
El ministre de Finances, que ha confirmat també que hi haurà ajornament en el pagament d'impostos ja siguin nacionals o comunals, ha avançat que s'iniciarà els tràmits "per activiar" el fons de compensació que preveu la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i que, un cop aprovat l'ús per part del Consell General, es destinarà a paliar els efectes de les mesures per lluitar contra la propagació del coronavirus.
En aquest mateix sentit, Jover, que admès també que la situació tindrà un efecte sobre el pressupost de l'estat tan a nivell d'ingressos com de despeses que caldrà reorientar i quan sigui necessari ampliar, ha incidit també amb l'acord assolit amb Andorran Banking per establir una línia de crèdits tous per fer front a despeses de funcionament de les empreses, línia que comptarà d'entrada amb uns 60 milions d'euros (2% del PIB).
Pel que fa a la demanda del president català, Quim Torra, de confinar Catalunya, Jover s'ha volgut mostrar molt prudent i ha recordat que qualsevol decisió en relació a la frontera depèn de l'executiu espanyol. En aquesta línia, el ministre ha explicat que la titular d'Afers Exteriors manté un contacte permanent amb la seva homòlga espanyola, per tal que qualsevol decisió que es pogués adoptar des de Madrid es pogués conèixer amb el temps suficient, i ha insistit en l'excel·lent cooperació entre els dos Estats avançant que un hipotètic tancament de la frontera no seria impermeable i que el Principat tindria l'abastiment garantit.