Els candidats de la capital, David Astrié per Demòcrates + Progressistes SD + Independents, i Sergi González d’Enclar van ser ahir els primers a estrenar el nou model de debats plantejats per RTVA, un format que sí guanya en agilitat però que, com en comicis anteriors, va acabar sent més un monòleg de cada candidat amb una enumeració de les seves propostes i, en el cas del cònsol que aspira a la reelecció, a defensar la gestió feta que no pas una contraposició de propostes, aspecte que va haver de destriar individualment cada espectador.
Sigui com sigui, si una cosa va quedar clara en el debat és que els ciutadans de la capital el proper 17 de desembre hauran de triar entre la “continuïtat del model actual”, un model que, per González, “prioritza els turistes als ciutadans” i crea “barris i ciutadans de primera i barris i ciutadans de segona”, i un model centrat i que escolti la ciutadania per tal de fer una parròquia “més habitable i més cohesionada”.
Com és lògic, Astrié, que va invertir bona part del seu temps a defensar ja no la gestió dels darrers quatre anys, sinó la dels últims vuit, va negar que a Andorra la Vella hi hagi ni barris ni ciutadans de segona i va insistir que des de la corporació “s’han fet i es continuaran fent actuacions a tots els barris” i va asseverar que en aquests anys “s’ha transformat una parròquia” que “ha guanyat en dinamisme”.
El primer bloc, el social, va estar monopolitzat en bona part per la problemàtica de l’habitatge. L’actual cònsol, que va recordar que ja el 2020 es va posar a disposició del Govern un terreny per a habitatge de preu assequible, va defensar que, “si cal”, la capital “disposa de més terrenys” per dedicar-los a aquesta finalitat, i va apuntar la voluntat de crear un parc comunal d’habitatge de preu assequible, a la vegada que va anunciar un ajut a fons perdut a l’emancipació dels joves. Al seu torn, el candidat d’Enclar va proposar la creació d’un departament d’habitatge així com la posada en marxa del projecte Reviu, que ha de permetre, després de reformar i donant garanties al propietari, posar pisos buits en una borsa d’habitatge. Recuperar la plaça del Poble, el futur CAP de Ciutat de Valls van ser altres propostes del candidat taronja, mentre que el cap de llista d’Enclar, que va incidir en la deixadesa de les voreres i de la neteja a determinades zones, posava també damunt la taula la reforma de la Casa Pairal i el replantejament del sistema de recollida de residus, això sí, “després d’escoltar la ciutadania”.
En el bloc econòmic el cònsol va defensar “la gestió acurada” que ha permès “rebaixar el deute en 26 milions en vuit anys”, mentre que l’aspirant a prendre-li el càrrec considerava “normal” aquesta rebaixa després que la corporació hagués ingressat “25 milions d’euros per les cessions i l’impost de la construcció”. Inversió pública per fomentar la inversió privada i retrets per projectes que ja s’haurien d’haver tirat endavant i que es prometen des de fa vuit anys van completar el bloc abans de donar pas a un tercer, i darrer, on els candidats responien a preguntes directes de la ciutadania. Cinc i tres d’elles lligades a la mobilitat, excés de circulació en determinades zones i manca d’aparcaments, i minut final per demanar el suport per “continuar la transformació” o per “fer un canvi de rumb”.