Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.
La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.

Educació suspèn les POB i manté el calendari escolar amb final al juny


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El ministeri d’Educació i Ensenyament Superior ha decidit finalment suspendre enguany la convocatòria de les proves oficials de batxillerat (POB), de batxillerat professional (POB Pro) i del diploma d’ensenyament professional (DEP), a la vegada  que manté el calendari escolar, de manera que el curs acabarà a finals de juny com estava previst. Així ho va anunciar ahir la titular de la cartera, Ester Vilarrubla, que va comparèixer amb els ministres portaveu, Eric Jover, i de Salut, Joan Martínez Benazet, per fer un repàs a la situació en l’àmbit educatiu arran de la crisi sanitària de la Covid-19.

En el cas concret de les proves de batxillerat suspeses, Vilarrubla, que va justificar la decisió en el fet que “no hi ha marge de temps suficient per fer les proves en condicions”, va explicar que es tindran en compte les qualificacions de les competències obtingudes en el “tercer semestre de batxillerat” per a l’obtenció del títol així com els requisits ja previstos.

D’aquesta manera, els alumnes hauran de tenir assolit com a mínim el 50% del global de competències del seu itinerari, aprovar el projecte de recerca i validar com a apte el projecte de participació, actuació i servei, tal com va recordar la ministra, que va destacar que a més a més per obtenir el títol hauran de seguir obligatòriament les classes que es proposin per via telemàtica i fer els treballs que es plantegin.

En aquest sentit, Vilarrubla, que va revelar que en una carta els alumnes s’havien manifestat també favorables a la suspensió de les proves, va insistir que “el curs no s’ha acabat” i que a partir de l’1 de juny, ja sigui de forma virtual o presencial, “es prepararà les proves d’accés a la universitat”.

Pel que fa al batxillerat professional se seguirà el mateix procediment i es generarà la nota a partir de l’avaluació continuada i, en aquells casos que ho requereixin, es mirarà si cal complementar-la d’alguna manera amb algun treball. Pel que fa a les pràctiques, la ministra, que va destacar que “algunes branques ja les han fet”, va explicar que es mantenen i que es buscarà la manera perquè els alumnes que encara no les han realitzat les puguin fer. 

En el cas del diploma d’ensenyament professional es tindrà en compte també l’avaluació continuada i no es faran proves certificadores, segons va precisar Vilarrubla, que va avançar que, en canvi, els candidats lliures sí que hauran de passar les proves de batxillerat i batxillerat professional, proves que es preveu es puguin fer durant el mes de juny en un format encara per determinar.

D’altra banda, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior va confirmar també que, tot i que el nou escenari no preveu poder recuperar l’activitat presencial fins al juny, es manté el calendari escolar tal com estava previst. Així, es continuarà fent la formació de manera telemàtica, amb activitats i propostes de reforç sense avançar en l’aprenentatge, fins a final de maig quan hi havia previstos uns dies de vacances escolars.

Amb relació a una hipotètica tornada a les aules, Vilarrubla va deixar que el ministeri treballa en diferents possibilitats que van des d’un retorn normal fins a fer-ho per setmanes passant també per fer-ho per edats o per franges horàries. Amb tot, la ministra va assegurar que qualsevol decisió s’adoptarà seguint en “base a les dades i seguint les recomanacions sanitàries”.

Quant a l’avaluació dels alumnes, la ministra, que va assegurar que la majoria dels alumnes “tenen encara molt recorregut” per assumir les competències i que ara el més important és segurament “la part emocional”, va apuntar que tots passaran de curs i, “com hauria de ser sempre”, només repetiran aquells alumnes per a qui es consideri que “la permanència és la millor opció”.

D’altra banda, Vilarrubla, que va explicar que des del ministeri s’han deixat fins a 270 tauletes a famílies que no en tenien i s’ha dotat de connexióa internet a 67 famílies, va destacar que es mantenen obertes les preinscripcions escolars, així com també les preinscripcions per a la formació professional, que es van obrir ahir de forma telemàtica. Així mateix, va anunciar que en breu s’obriran les de transport escolar per al curs 2020-2021 i també la de les beques, que amb tota probabilitat s’“ajustaran” per donar resposta a la nova situació creada per la crisi de la Covid-19.

El servei de guarda arrenca amb vint infants

El servei de guarda d’infants menors de dotze anys que Educació posa a disposició de les famílies que retornen a l’activitat laboral i no se’n poden fer càrrec arrencarà avui amb una vintena d’infants, segons va avançar ahir la ministra. Ester Vilarrubla va explicar que s’han rebut 100 sol·licituds per al servei i que s’ha contactat amb totes les famílies per concretar-ne les necessitats, si bé la gran majoria no el precisen de forma immediata. Des del ministeri s’ha previst un centre a cada parròquia, també en tindrà un el Pas de la Casa, per evitar desplaçaments, i s’acollirà un màxim de cinc infants per aula, separant els més grans dels més petits, seguint tots els protocols sanitaris i de seguretat.

educació
suspèn
POB
les
manté
calendari
escolar
juny
final
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic