Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'avui.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'avui.

El 37% dels malalts intubats han sortit de la ventilació mecànica


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Fins a 12 dels 33 malalats de Covid-19 que han estat intubats fins ara a la unitat de cures intensives, un 37,5%, han pogut sortir de la situació de ventilació mecànica, segons les dades facilitades aquesta tarda pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha lamentat però que 7 dels pacients han acabat morint.

Martínez Benazet, que ha precisat que entre els extubats hi ha la veïna de la Seu d'Urgell que va ser traslladada de l'hospital de la capital alturgellenca així com un treballador del SAAS, ha remarcat que es tracta d'un percentatge "molt elevat" i que "no és el que se sol trobar en d'altres institucions hospitalàries", fet que ha destacat com "una bona notícia" dins la "part d'amargor" que està comportant aquesta epidèmia de Covid-19.

Precisament, quan a les dades sobre la situació de la malaltia, el titular de Salut, que ha celebrat també que en les darreres hores "no s'hagi hagut de lamentar cap nova defunció", ha explicat que el total dels casos diagnosticats ascendeix ja a 717, quatre més que ahir, dels quals se’n mantenen actius 433 tenint en compte les 36 defuncions registrades i que ja hi ha 248 persones que han superat la malaltia, després que en les darreres hores hagin rebut l'alta definitiva 13 persones. Entre els casos actius hi ha 58 professionals sanitaris i 11 integrants de cossos especials. 

Pel que fa a l’hospital, hi ha ingressades 37 persones amb coronavirus, 19 a planta i 18 a la unitat de cures intensives, una menys que ahir després del trasllat d'un pacient a planta. Dels malalts de l'UCI, 13 es troben intubats i amb ventilació mecànica.

Quant al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 39 residents malalts, 16 dels quals procedents de Salita, i 9 persones convalescents a l'espera de rebre el resultat de la segona PCR negativa per tal de ser donats d'alta definitivament. En aquest sentit, el ministre de Salut ha destacat que després de les altes de les darreres hores ja hi ha hagut 14 persones que es trobaven al centre sociosanitari que han superat la Covid-19.

D'altra banda, Martínez Benazet ha explicat que ja es disposen de les primeres dades sobre el rastreig dels mòbils per verificar la mobilitat dels ciutadans després de les primeres "excepcions" fetes al confinament. Concretament es tracta de les dades globals agregades corresponents al divendres i al dissabte passat, que s'han comparat amb els mateixos dies de la setmana anterior. Així, i com ja va avançar Martínez Benazet en la compareixença de diumenge, el divendres l'increment de la mobilitat va ser del 9,8%, si bé entre les dotze del migdia i les set de la tarda va ser del 15%. El dissabte, l'increment de la mobilitat constatat es va situar també a l'entorn del 10%, amb més moviment en "les franges de tarda", segons ha precisat el ministre.

Finalment, i com és habitual, el titular de Salut ha fet una nova crida a “evitar relaxions” i a continuar fent cas de les recomanacions per seguir lluitant contra la propagació del virus i evitar possibles rebrots.

malalts
intubats
ventilació
mecànica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte