Fins a un 65% dels residents russos amb dret a vot van participar ahir en les eleccions presidencials i van votar a la seu del consolat de Rússia a Andorra. A aquest percentatge de votants, com va recordar el cònsol honorari de Rússia al Principat, Pere Joan Tomàs, cal afegir-hi els vots d’alguns turistes russos que es trobaven al país i que també tenien la possibilitat de participar als comicis.
En total, a Andorra hi ha 516 residents russos, la meitat dels quals amb residència passiva, segons va precisar Tomàs, que va xifrar en més d’un centenar els que tenien dret a vot. Pel que fa als turistes, el cònsol honorari, que es va mostrar satisfet amb el desenvolupament de la jornada i amb la participació, va dir que aquest cap de setmana hi havia a Andorra fins a 600 ciutadans russos.
Es tracta de la primera vegada que han pogut votar al Principat, en una iniciativa que estableix “un precedent important”, segons va assegurar Nadia Dementieva, segona secretària de l’ambaixada de Rússia a Espanya i Andorra, que va agrair al cònsol honorari i a les autoritats andorranes la tasca perquè això hagi estat possible.
I és que la logística per poder celebrar a Andorra la jornada electoral “ha estat complexa”, així com tota la comunicació per informar d’aquesta possibilitat. En aquest sentit, Dementieva va precisar que es va contactar amb els residents al Principat a través de l’Associació Casa Rússia, al marge de la informació a través del web de l’ambaixada i de les xarxes socials, mentre que, per informar als turistes, s’han repartit fulletons informatius als establiments hotelers del país.
Dementieva va remarcar que el Govern rus és coneixedor que cada vegada hi ha més residents i turistes russos a Andorra i que per això “és important millorar i ampliar la col·laboració bilateral”. En aquesta línia, la segona secretària de l’ambaixada de Rússia a Espanya i Andorra va explicar que inicialment s’havia pensat que es pogués fer una votació avançada al Principat, igual com s’ha fet a les illes Canàries i a Sevilla, “ja que no únicament es vota a l’ambaixada a Madrid i al consolat de Barcelona perquè es vol facilitar la participació”, tot i que finalment es va acabar optant per permetre votar presencialment el mateix dia dels comicis.
Al tancament de l’edició s’estava portant a terme l’escrutini i, al final, s’enviaven els resultats a Moscou.