Un equip tècnic del Banc Europeu d’Inversions (BEI) s’ha desplaçat a Andorra per avançar en l’estudi d’avaluació de diferents projectes proposats pel Govern en matèria de transició energètica susceptibles de rebre finançament per part d’aquest banc europeu. La delegació, que avui s'ha reunit amb els secretaris d’Estat Landry Riba, David Forné i Noëlia Souque, seguuirà demà a Andorra per poder conèixer de primera mà els projectes.


Es tracta de la segona visita que el BEI fa al país per aprofundir en el coneixement dels diferents projectes del pla d’inversió de FEDA i efectuar visites rellevants sobre el terreny. L’objectiu de les reunions tècniques és avançar en la col·laboració amb el Banc Europeu d’Inversió i determinar els projectes, vinculats a la millora de la sobirania energètica andorrana, que poden ser susceptibles de rebre finançament europeu.

La col·laboració s’inscriu en el camí encetat per Andorra d’aproximació a les institucions europees i constitueix un pas més en la diversificació de fonts de finançament internacional. Es tracta d’una “possibilitat única de finançar projectes publicoprivats amb condicions preferencials que podria portar a una millora significativa del panorama energètic del país i obriria la porta al finançament d’altres projectes”, segons exposa el Govern en un comunicat.

Andorra és el primer petit estat europeu no membre de la Unió Europea que coopera amb el BEI, un fet que el Govern atribueix al “treball d’homologació internacional” fet mitjançant l’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI), al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa i a l’acostament a la Unió Europea mitjançant la negociació de l’Acord d’associació. “Sense aquestes passes, el país ara mateix no podria optar a rebre finançament del BEI”, afirma el comunicat.

Durant el desplaçament dels tècnics del BEI al país es duran a terme diverses reunions de treballs, tant a Govern com a les instal·lacions de FEDA i també es visitarà la central hidroelèctrica i el centre de control de FEDA, així com la central de cogeneració d’Incles i l’ETR de la Gonarda. La delegació també podrà conèixer detalls del projecte del parc eòlic de Grau Roig i del parc solar de la mateixa zona.