A l’espera del vot per procuració i d’internet, que es coneixerà demà, la segona volta de les eleccions legislatives franceses a Andorra ha deixat un resultat molt clar. Amb l’absència de la candidata de Reagrupament Nacional (RN), Johana Maurel, que va quedar tercera a la primera volta al conjunt cinquena circumscripció a l’estranger, que inclou els expatriats que viuen a Portugal, Espanya, Mònaco i Andorra, el candidat independent afí a l’Ensemble del copríncep francès, Emmanuel Macron, Stéphane Vojetta, ha arrassat amb el 74,01% dels vots. Per la seva banda, el candidat Maxime da Silva, del Nou Front Popular (NFP) d’esquerres, el segon en discòrdia, ha quedat a molta distància, amb només el 25,91% dels sufragis. Dels 386 vots emesos durant la jornada d'avui a l’ambaixada francesa a Andorra, onze han estat declarats nuls i 48 en blanc. Tenien dret a vot 2.666 electors.

Fa una setmana, Maurel es va imposar claramanet amb un 37,85% dels vots, seguida a una certa distància per Vojetta, que va assolir el 26,25% dels sufragis, mentre el tercer més votat va ser Da Silva, amb prop d’un 20% (19,91%).

Al conjunt del país, el Nou Front Popular d’esquerres hauria guanyat les eleccions legislatives a França amb una forquilla d’entre 175 i 205 escons a l’Assemblea, segons el sondeig publicat per la televisió francesa TF1. El cordó sanitari contra l’extrema dreta s’hauria imposat i el bloc de centre liderat pel president hauria quedat en segona posició amb entre 150 i 175 seients, deixant el partit de Marine Le Pen en tercer lloc amb una forquilla d’entre 115 i 150 representants. D’acord amb el sondeig, la dreta tradicional francesa, amb els Republicans al capdavant, obtindria entre 60 i 70 diputats. En tot cas, cap dels tres blocs tindria la majoria absoluta a l’Assemblea Nacional, marcada en 289 escons. La mobilització contra l’extrema dreta i la polarització –amb la retirada d’uns 200 candidats– hauria frenat les opcions de la formació del candidat Jordan Bardella de liderar un govern ultra per primera vegada.

Amb aquests bons resultats, el fundador de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha exigit a Macron que “s’inclini i admeti la desfeta” de la seva coalició després que els primers sondejos donin la victòria a la coalició d’esquerres. “El primer ministre Attal ha de marxar i el president té el deure de convidar l’NFP a governar”, ha afirmat Mélenchon en una declaració pocs minuts després que es fessin públics els sondejos. El líder d’esquerres ha constatat que la formació de Marine Le Pen, Reagrupament Nacional, està “lluny d’aconseguir la majoria absoluta” i va assegurar que les “lliçons” dels vots dels ciutadans francesos “són clares”. “El nostre poble ha votat amb consciència”, ha sentenciat.

Bardella, per la seva banda, ha assegurat que “l’aliança del deshonor” i “contranatura” entre l’esquerra del Nou Front Popular i el bloc centrista d’Emmanuel Macron ha “privat” als francesos d’un nou govern que “redreci” el país. En una declaració des de la seu del partit a París poc després que es conegués que Reagrupament Nacional quedaria com a tercera força a l’assemblea francesa, Bardella ha acusat Macron de condemnar els francesos “als braços de l’extrema esquerra”. El candidat de Marine Le Pen ha admès la “frustració de molts francesos”, però ha assegurat que el partit ultra hauria obtingut, malgrat tot, el resultat “més important de tota la història”.