Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, abans d'iniciar la compareixença d'aquest migdia.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, abans d'iniciar la compareixença d'aquest migdia.

El casos de Covid-19 superen el mig miler i les defuncions són ja 18


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La mort d’un dels pacients ingressat a la unitat de cures intensives ha elevat a 18 el nombre de defuncions per la Covid-19, segons ha explicat aquest migdia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha precisat que els casos diagnosticats superen ja el mig miler (501).

El ministre, que ha traslladat el condol als familiars del pacient finat, ha detallat que hi ha 457 casos actius, entre els quals 91 professionals sanitaris, xifra que continua baixant després de la recuperació de dos sanitaris més, i 17 integrants de cossos especials, dos menys que aquest dissabte. Pel que fa a l’hospital, hi ha ingressades 50 persones amb Covid-19, 18 de les quals a l’UCI i 32 a planta en presentar quadres clínics menys greus.

Quant als pacients ingressats a la unitat de cures intensives, Martínez Benazet ha revelat que n’hi ha 14 intubats i amb ventilació mecànica, dos menys que ahir després de la mort d’un dels dos que es trobaven més greus i també de l’extubació d’un altre pacient, el segon ja. En aquest sentit, el titular de Salut, que ha precisat que hi ha una persona que es manté en un estat d’extrema gravetat, ha explicat que hi ha tres o quatre persones més que evolucionen molt bé i que es podrien extubar en els propers dies.

Pel que fa al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 31 residents positius per coronavirus, dotze dels quals procedents de La Salita. Precisament, aquesta tarda hi han traslladat quatre padrins de la residència escaldenca que han resultat positius. D’altra banda, un dels residents ha estat donat d’alta i n’hi ha deu més de convalescents, en espera d’una segona PCR negativa per considerar-se també curats.

 

Tot i que el nombre de casos i de víctimes mortals continua creixent, el ministre de Salut s’ha mostrat especialment optimista per la situació actual ja que la corba epidemiològica “s’ha aplanat bastant” i s’ha constat una disminució “de casos de noves infeccions”, de manera que tot apunta a que “no falta massa perquè comenci aquesta fase de descens”.

Així mateix, el ministre s’ha felicitat també de la situació a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. “Hi ha hagut una dismunució de la pressió sobre el sistema sanitari i també sobre l’UCI, que era el punt més crític i que més em preocupava”, ha assegurat el titular de Salut, que ha insistit en que això es deu a l’estratègia de confinament seguida i a l’esforç de tots els ciutadans que s’han quedat a casa, un fet que ha permès “tenir aquestes bones notícies” que, de fet, són les que acabaran permetent que mica en mica pugui haver “més activitat tant social com econòmica”.

Amb tot, Martínez Benazet ha remarcat que cal encara un esforç i “evitar cap relaxament” ja que s’ha de procurar que “no hi hagi cap rebrot”. Per això, ha instat tota la ciutadania a “aguantar aquesta propera setmana i segurament encara l’altra de confinament” i a “respectar les indicacions”.

El ministre de Salut, que s’ha mostrat convençut que també ha tingut incidència en l’evolució de la malaltia el fet “d’haver tractat els pacients més aviat amb hidroxicloroquina més aviat que no pas altres països”, ha avançat també que el metge cubà que va donar positiu per coronavirus ha donat negatiu en dues proves que se li han fet recentment, fet que pot ser indicatiu que “estava ja en la fase final de la malaltia i que per tant el contagi també era menor”. En aquest sentit, Martínez Benazet ha precisat que s’ha fet també un segon test a la resta dels professionals sanitaris cubans i que, en el cas que donin negatiu, “es podran incorporar de forma immediata”.

D’altra banda, i en relació a les mascaretes, i després de reiterar que un cop es retorni a l’activitat “durant uns mesos tothom haurà d’anar amb mascaretes pel carrer”, el titular de Salut ha incidit en la necessitat que la distribució d’aquestes mascaretes es faci “de forma ordenada”. En aquest sentit, ha demanat als ciutadans que no es llancin a fer cues a les farmàcies si no que hi truquin i facin la seva reserva, i ha assegurat que “a hores d’ara el país té prous mascaretes perquè tothom hi pugui anar”.

Finalment, i després d’haver rebut la carta d’un grup de dones embarassades que demanaven que el pare pogués estar present al moment del part, el ministre ha explicat que ha demanat als serveis de ginecologia, de llevadores i de la direcció de l’hospital que es revisés el protocol vigent. Amb tot, i malgrat assegurar que es mirarà de ser “el màxim d’oberts”, Martínez Benazet ha insistit que el primer és “garantir la seguretat de les persones”.

casos
Covid-19
superen
mig miler
defuncions
18

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Creo que es la absurda y una de las estupideces más grande que he leído estos días, que haya que ir con mascarilla por la calle, que estamos en un espacio abierto , y que en sitios cerrados donde apenas hay o directamente ni hay ninguna ventilación, se esté sin mascarilla. Es de risa.
prest ,tornaren a lleguir el diari bon dia ,amb un café y seguts a una de les precioses terrases que teniu al país ......

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte