El Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) espera i confia que el batlle que estudia el recurs que va interposar contra la llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal elevi el cas al Tribunal Constitucional (TC) perquè es pugui pronunciar sobre la constitucionalitat del text.

Les dues sentències que hi ha hagut fins ara en relació amb aquesta llei, en resposta als recursos del SIPA i de set sindicats de l’administració, deixaven clar en els seus raonaments que els batlles i els tribunals tenen l’obligació d’adreçar-se a l’alt tribunal quan tinguin dubtes sobre la seva constitucionalitat, segons va exposar ahir la direcció del CFPA en un comunicat.
El president del CFPA, Salvador Prieto, va explicar que el missatge del TC en totes dues sentències “és claríssim”: és a aquest tribunal al qual li correspon pronunciar-se sobre si una llei s’adequa o no al que determina la Carta Magna, però no ho pot fer si batlles i tribunals no l’hi demanen a través d’un procés incidental d’inconstitucionalitat. Es dóna la circumstància que el batlle que ha de resoldre ara sobre el recurs del CFPA, que es va fer seguint el procés ordinari i no l’urgent, és el mateix que el que va actuar en el recurs del SIPA i “va manifestar clarament l’existència de ‘legítims dubtes de constitucionalitat’”. Per això el CFPA té ara l’esperança que el cas pugui arribar finalment al TC perquè dictamini sobre el fons de la qüestió, és a dir, si amb la llei de contenció de la despesa pública en matèria de personal es va produir una violació dels drets fonamentals.
“Una altra cosa és que ens acabi donant la raó”, va afegir Prieto, que d’aquesta manera es volia mostrar prudent sobre  quines poden ser les conclusions de l’alt tribunal. De totes maneres, Prieto va indicar també que en cas que el batlle no insti el procés d’inconstitucionalitat, serà el mateix sindicat el que ho demanarà davant del Tribunal Superior de Justícia.
El CFPA considera, a més, que el TC també ha deixat clar als òrgans polítics encarregats de governar i legislar “que la preservació dels drets fonamentals de les persones i la defensa de la Constitució són invulnerables” i que, per tant, una llei no és un salconduit que resolgui  possibles vulneracions.

Els afiliats decidiran si es negocia o no amb el Govern

Els sindicats policials ja han rebut les simulacions sobre el meritat pels membres del cos. No tenen, però, una proposta sobre com es vol modificar el model de jubilació. El CFPA participa en la reunió que avui mantindrà la Plataforma de Funcionaris amb el titular de Finances i Funció Pública per parlar del “tronc comú”, però té clar que les especificitats s’han de tractar “a part”. El sindicat va recordar també que els afiliats decidiran si es negocia quan coneguin la proposta del Govern.