El comú d’Escaldes-Engordany va aprovar ahir el pressupost per al 2019, que puja a 31 milions d’euros, dels quals 9,5 milions es destinaran a inversions. Les principals actuacions seran l’inici dels treballs de l’aparcament de la part alta amb l’enderroc dels actuals edificis (2 milions d’euros) juntament amb dos nous pàrquings a la part baixa de la carretera d’Engolasters i al Pont de la Plana (500.000 euros) així com la construcció de les sales de vetlla (1,5 milions). Altres iniciatives són unes escales mecàniques al carrer Peces Caldes, la reforma de la plaça de les Pubilles, el concurs d’idees per remodelar el passeig del riu, el sistema de seguretat per a Carlemany i la culminació de la conversió de l’enllumenat públic al sistema per llums led.
Quant a les despeses de personal, creixen un 3,9% respecte del 2018 arran de l’augment de l’IPC, la meritació de triennis de 59 treballadors i la cobertura de sis places de nova creació. Les retribucions dels càrrecs electes no varien, tot i que es revisaran amb l’IPC. També augmenten un 5,1% les despeses de funcionament, sobretot per la reobertura de la piscina, nous lloguers per a aparcaments i la pujada dels costos de la recollida selectiva. Així mateix es mantindran les exoneracions d’impostos per als nous negocis i no es preveu un increment de les taxes i preus públics. De la partida d’ingressos, en destaca la previsió de nous projectes urbanístics, que permetrien ingressar 1,2 milions d’euros més respecte del pressupost del 2018. La consellera de Finances, Núria Gómez, va destacar que el pressupost per al 2019 suposa un increment del 4,6% pel que fa al de l’any anterior, i juntament amb el del 2018 és uns dels més importants dels darrers deu anys. També va indicar que la inversió total d’aquest mandat pujarà a 30 milions d’euros mentre que s’assolirà una rebaixa de l’endeutament del 50% respecte del  2012, passant de 34,7 milions a 17 milions. La cònsol major, Trini Marín, de la seva banda, va afirmar que aquest últim pressupost que impulsa pretén preparar la parròquia pels reptes de futur sense hipotecar les finances comunals.
Els comptes es van aprovar amb l’abstenció del conseller de Liberals d’Andorra, Marc Magallón, i el vot en contra de la consellera del Partit Socialdemòcrata, Cèlia Vendrell. Magallón va celebrar les inversions dutes a terme i la rebaixa de l’endeutament, però va lamentar que hagin quedat al calaix les obres de la xarxa separativa de Fiter i Rossell, previstes per al 2018. El conseller va exposar que “és cert” que aquesta és una inversió poc atractiva i que “és any d’eleccions”, però va advertir que això suposarà una “tasca feixuga” per al pròxim consolat, que haurà de tenir enllestida tota la separativa per al 2020. En un sentit similar es va expressar Vendrell, que va dir que el programa d’inversions serà beneficiós per a la parròquia, tot i que va recordar que del pressupost 2018 no tots els projectes s’han fet, entre els quals la separativa de Fiter i Rossell i l’enderroc de l’aparcament de la part alta. També va lamentar que no es prevegi cap partida per a l’ampliació de capital de Capesa ni per fer front a les filtracions de Caldea. La majoria va explicar que l’obra de Fiter i Rossell no s’ha impulsat perquè han sorgit dificultats per embrancar la xarxa al col·lector general. Ara ho estudiarà amb Andorra la Vella.
Ahir, a més, es va informar que les piscines reobriran el 7 de gener i s’oferiran quatre tipus d’abonaments en funció de l’ús que se’n faci. Marín també va informar de la mútua dels agents de circulació i Vendrell va afirmar que “vetllarà” perquè es compleixi l’ampliació de la cobertura a la resta del personal, un compromís que ha adoptat la cònsol major. 

Anar amb patinet per Vivand estarà prohibit

El comú va aprovar una ordinació que prohibeix circular per Vivand (a l’avinguda Carlemany, entre el carrer de la Unió i l’avinguda de les Escoles) amb vehicles d’una, dues o quatre rodes, inclosos els patins i monopatins. Podran accedir a la zona els vehicles que tinguin una plaça de garatge a Carlemany, els clients dels hotels, els vehicles que accedeixin a les farmàcies de guàrdia fora de l’horari comercial, els residents o comerciants amb una sol·licitud prèvia feta 24 hores abans, els vehicles utilitzats a les obres amb una autorització prèvia, i els taxis en cas d’urgència i prèvia comunicació al servei de Circulació. A més, es fixa que s’haurà de circular a 10 quilòmetres per hora. També estan exclosos els serveis del comú i els d’urgències. L’ordinació permetrà controlar de forma més estricta els conductors que no la compleixin, va dir Marín. Per altra banda, es va aprovar una ordinació sobre la instal·lació de terrasses que preveu homogeneïtzar la imatge amb l’avinguda Meritxell. La proposta s’ha treballat conjuntament amb el comú d’Andorra la Vella i es preveu un període d’adaptació fins a l’1 de juny del 2019.