Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú liquida en un semestre el 59% dels ingressos i el 36% de les despeses


Escrit per: 
Redacció

Els consellers de l’oposició del Comú d’Andorra la Vella van tornar a alertar ahir la majoria, durant la sessió de comú, de la situació econòmica de la corporació, després de conèixer la liquidació del pressupost del segon trimestre del 2008.

Segons va informar la consellera d’Administració, Finances i Comptabilitat, Begoña Montes, en data 30 de juny les despeses liquidades sumen un total de 15,33 milions d’euros i representen el 36,26% de la xifra pressupostada, mentre que els ingressos liquidats són de 23,35 milions, el 59,32% del pressupostat per tot l’any.
El conseller de l’oposició Jordi Minguillón va assegurar després de la sessió que “estem preocupadíssims pel dèficit”, després que Montes admetés que “queda per ingressar poca cosa” sempre que no entri “algun projecte de construcció”. Minguillón va argumentar que, d’aquí a finals d’any, “les despeses les doblarem, però els ingressos que queden són baixos”. En aquest sentit, el conseller del Comú va apuntar la possibilitat que a finals d’any se superi el límit d’endeutament i va sostenir que “cal prendre mesures més serioses”.
De la seva banda, la cònsol major, Rosa Ferrer, va descartar la possibilitat que el deute públic arribi a sobrepassar aquest exercici el 200% dels ingressos de l’exercici anterior i va argumentar que, si bé al final de l’exercici els ingressos es poden quedar entre el 80 i el 90% del pressupostat, les despeses tampoc no arribaran al 100%, sinó que podrien quedar-se al voltant del 80%.
Ferrer va assegurar que “l’esforç de contenció hi és, però la situació econòmica és la que és” i va admetre que, en el cas que l’economia no millorés, es podria arribar a sobrepassar el límit d’endeutament d’aquí a dos o tres anys. Així mateix, la cònsol major va coincidir amb l’oposició que “cal revisar tots els paràmetres” i va estendre la mà als tres consellers perquè facin les seves aportacions.
Així mateix, la directora de Finances, Iolanda Pastor, va destacar “l’esforç per contenir la despesa” mitjançant dues dades: d’una banda, les despeses corrents, que s’han liquidat en un 34,23% durant el primer semestre, s’han reduït el 8,25% respecte a l’any passat. D’altra banda, en les primers sis mesos de l’any, les inversions reals únicament s’han liquidat en un 10,41%. Així mateix, Pastor va confirmar la important davallada en els ingressos, que han patit una disminució del 40% respecte del 30 de juny de l’any passat.
D’altra banda, els consellers de l’oposició van votar en contra de l’adquisició de dues de les escultures instal·lades a la plaça del Poble i a la plaça del Comú, per valor de 12.000 euros, com a mesura de contenció, i van reiterar la necessitat de canviar el model i la ubicació de la fira d’Andorra. Sobre aquesta qüestió, la majoria va apuntar que es mantindrà el model i que actualment no hi ha lloc per traslladar-la, i va informar que aquest any les despeses es reduiran entre un 10 i un 15%.    
Finalment, el Comú va aprovar el conveni urbanístic amb els propietaris de la unitat d’actuació del Prat del Rull. La iniciativa permetrà agilitzar els tràmits per tirar endavant el pla especial per a la nova seu de la justícia, que guanyarà un 20% de terreny respecte al projecte anterior.

Crida a la participació ciutadana amb el nou butlletí comunal
El Comú d’Andorra la Vella va presentar ahir dijous un nou número del Butlletí Comunal. Aquest cop s’ha reformulat el leitmotiv i de la publicació i s’ha intentat anar “un pas més enllà”, com va dir la cònsol major, Rosa Ferrer, per potenciar la participació ciutadana. Segons els membres de la conselleria de Joventut, amb aquest nou butlletí es pretén generar un intercanvi informatiu per posar les eines comunals més a prop de la ciutadania. Serà distribuït en els dies vinents a totes les cases de la capital. En total se’n repartiran 12.000 exemplars i s’espera que tingui una periodicitat trimestral.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte