El Comú d’Encamp veu de forma favorable la proposta feta el 27 de novembre passat per la societat gestora dels pisos socials del Pas de la Casa, Gevivasa, i la concessionària, Cevalls. De fet, el desenllaç d’aquest afer que fa anys que cueja es troba força a prop i, tot i que encara “falten per llimar alguns serrells”, els advocats ja “estan treballant en el decret de dissolució”, va explicar el cònsol menor encampadà, Jordi Torres. Segons va indicar el mandatari, els informes encarregats pel Comú per analitzar l’oferta dels privats són positius.
Aquests estudis feien referència, d’una banda, als aspectes financers. Torres va explicar que els treballs confirmen el que van avisar Cevalls i Gevivasa: que la concessió és inviable i que en cas de continuar l’activitat la societat es veuria abocada a la fallida, una situació que comportaria la retribució al concessionari per les quantitats pendents d’amortització de les obres executades en compensació de les obres que rebria el Comú, segons exposaven els privats en la proposta feta el novembre passat. “Hem contrastat les dades de la concessionària en relació als aspectes que motivarien la resolució de la concessió i els informes conclouen que la situació és la mateixa que exposa Gevivasa”, va dir el cònsol menor.
D’altra banda, es disposa d’un informe tècnic, en què s’ha fet una valoració de la part de l’immoble que hauria de recuperar el Comú. En aquest cas, l’oferta de la concessionària també s’ajusta a la realitat, tal com va confirmar Torres.
La proposta feta pels privats plantejava que es convingués extingir el servei públic, així com el contracte administratiu. A més, recull les compensacions per les aportacions fetes al projecte del Comú i de Cevalls. En el cas de la corporació, l’oferta passava perquè adquirís diverses unitats immobiliàries per un valor de 4,5 milions d’euros. La concessionària es quedaria amb la resta d’immobles, que tenen un valor de 15 milions. Cal recordar que, més enllà de la repartició d’aquests edificis, Gevivasa renunciava a continuar les accions judicials iniciades, en les quals demanava una indemnització d’uns 20 milions d’euros. A aquesta proposta d’acord també s’hi va adherir Andbank, que va concedir el crèdit a la concessionària per a la realització de l’obra.

La setmana que ve, tancat

El cònsol menor d’Encamp va explicar que, tot i que hi ha aspectes que encara cal acabar de tancar, la resolució no trigarà a arribar. De fet va indicar que serà durant el consell de comú de dijous de la setmana que ve que es preveu prendre una decisió respecte d’això. Torres confia que el que es determini compti amb el suport de l’oposició, tenint en compte que s’han mantingut diferents reunions amb els advocats en què hi han participat tant la majoria com els consellers de la minoria.
Un aspecte positiu en la fase que es va iniciar a finals d’any ha estat el fet que els llogaters que actualment viuen als pisos socials del Pas de la Casa no han presentat cap al·legació. El cònsol menor encampadà va afirmar que Gevivasa va organitzar una reunió amb tots els arrendataris per informar-los dels canvis que s’estaven valorant. I va ser en aquesta trobada en què se’ls va remarcar que se’ls garantien les condicions del contracte que tenen, un fet que pot haver tranquil·litzat els inquilins.
Segons Gevivasa, a finals del 2013 tenia un patrimoni net negatiu de 2,4 milions d’euros, unes pèrdues per a aquell exercici de 2 milions i un deute bancari de 17,2 milions. També indica que tot i la reducció de preus del 2011, l’ocupació ha estat del 13,89% el 2010, del 30,75% l’any 2011 i del 44,84% el 2012, fet que ha permès tenir en aquest període uns ingressos de 496.975 euros davant els 3,5 milions previstos.