El Consell General vol donar continuïtat als actes de celebració del 20è aniversari de la Constitució i per això ha previst un seguit de conferències que abordaran el passat, el present i el futur de la Carta Magna.

Es tracta de quatre xerrades que arrencaran la setmana vinent i que abraçaran un període d’uns cinquanta anys, en què diferents ponents exposaran alguns aspectes que ja són coneguts però també d’altres que encara no ho són, tal com va posar en relleu la subsíndica, Mònica Bonell. El tret de sortida serà dilluns, a dos quarts de vuit del vespre, al vestíbul del Consell General i la xerrada la protagonitzaran l’excap de Govern Òscar Ribas i l’advocat Antoni Morell.
Morell abordarà el període comprès entre els anys 60 i els 80, quan, segons va exposar la responsable de protocol del Consell General, Elisenda Vives, es gesta la societat que tenim avui en dia. Tot seguit Ribas tractarà sobre les motivacions per al procés constituent i se centrarà especialment en els anys 1992 i 1993.
La següent xerrada serà el 29 d’abril i sota el títol El pacte del coprincipat abans i després de la Constitució anirà a càrrec de l’exsecretari general dels serveis del copríncep episcopal Joan Massa i el director del gabinet del copríncep francès, Pascal Escande.
El 6 de maig serà la següent cita i en aquest cas es tractarà d’una xerrada “molt coral”, com va destacar Vives, i serà un balanç dels primers 20 anys de Constitució des de la perspectiva del Tribunal Constitucional. Els conferenciants seran la magistrada Laurence Burgorgue-Larsen, Carles Viver i Pi-Sunyer i Juan José López Burniol, és a dir, magistrats que van viure els primers anys de la Constitució i els que coneixen l’actualitat i que donaran el seu punt de vista. El moderador d’aquesta xerrada serà Pere Vilanova.
La darrera cita serà el 13 de maig i serà un debat a l’entorn de la Constitució protagonitzat pels presidents dels grups parlamentaris demòcrata i socialdemòcrata, Ladislau Baró i Jaume Bartumeu, respectivament.
Bonell va exposar que les xerrades seran “importants per a tothom” per conèixer “moltes de les coses que ens explicaran”. Totes les conferències seran a les 19.30 al vestíbul del nou edifici del Consell General. La intenció del Consell és, posteriorment, poder fer un recull amb totes les intervencions que configuraran aquest cicle de xerrades.