Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l’acte de renovació dels càrrecs de la batlle i presidenta del Tribunal de Batlles, Laura Rodríguez, i de la batlle Sònia Tumi.
Un moment de l’acte de renovació dels càrrecs de la batlle i presidenta del Tribunal de Batlles, Laura Rodríguez, i de la batlle Sònia Tumi.

El Consell Superior de la Justícia demana incorporar dotze efectius


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: T.N.

L’administració de justícia necessita incorporar uns dotze efectius entre els dos batlles que té per cobrir, secretaris judicials, oficials, administratius i tècnics per l’arxiu i comptabilitat. El Consell Superior de la Justícia (CSJ) va traslladar la demanda en una reunió mantinguda recentment amb el cap de Govern i el ministre de Justícia i Interior, que s’hi van mostrar sensibles. Segons va explicar el titular de Justícia, Josep Maria Rossell, l’executiu intentarà preveure en el pressupost de l’any que ve aquestes necessitats de personal. Tot i així, no va definir si seran dotze els llocs de treball que es convocaran i es va limitar a parlar d’“unes quantes places”. Va explicar que s’ha analitzat les batllies que necessiten més suport i que ara s’ha d’acabar de consensuar la dotació.

A més, el CSJ també va sol·licitar al Govern alguns canvis legislatius per treballar de manera “més fàcil”. El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va explicar que es tracta d’aspectes que “el dia a dia ens ha fet veure que s’han de modificar perquè no són operatius”, com ara el sistema d’eleccions, el sistema d’inspeccions, i ajustar les recusacions i inhibicions. En relació amb aquest darrer tema, Casadevall va assenyalar que la proposta per resoldre possibles situacions de bloqueig passaria per fer que la llei permeti tenir batlles i magistrats de reforç o suplents que puguin reemplaçar un batlle o magistrat recusat. Casadevall va remarcar que cal buscar una solució a aquesta qüestió ja que sinó “arribarà un moment que no podrem jutjar”. El ministre de Justícia, de la seva banda, va indicar que ara el Govern està analitzant la possibilitat d’introduir canvis legislatius en aquest sentit. “Hem de mirar quina és la fórmula”, va dir. Per dur-los a terme cal modificar la Llei qualificada de justícia. Aquest text va ser aprovat l’any 1993 i va afegir que ja necessita alguns ajustos, va declarar Casadevall.

Nova seu de la justícia
El president del CSJ i el ministre de Justícia i Interior van confirmar que a finals de febrer quedaran enllestits els treballs de la nova seu de la justícia i l’edifici ja es podrà entregar. Rossell va exposar que, a partir d’aquí, hi haurà fins a l’1 de gener del 2021 perquè el personal es pugui formar i començar a treballar al nou espai. Casadevall també va apuntar que la infraestructura està dins del pressupost i que no hi ha cap desviació.
Tots dos van fer aquestes declaracions en l’acte de renovació dels càrrecs de la batlle i presidenta del Tribunal de Batlles, Laura Rodríguez, i de la batlle Sònia Tumi. En la seva intervenció, Casadevall va defensar que la nova seu de la justícia no és un edifici massa gran ja que disposarà d’espais necessaris que les actuals instal·lacions no tenen (com ara circuits diferenciats per al públic, el personal i els detinguts) així com més sales i una sala per conferències i pels macrojudicis. A més, va reiterar que quedaran dues mitges plantes sense ocupar amb previsió del possible creixement de l’administració de justícia. De la seva banda, Rodríguez va afirmar que els temps actuals són molt difícils a la Batllia i per això “hem de ser molt forts per tirar endavant” mentre que Tumi va assenyalar que el volum de feina fa difícil el treball de cada dia.
Per altra banda, Casadevall i el fiscal general, Alfons Alberca, es van referir al nomenament d’Alexandra Cornella i Carolina Bailen com a magistrades, un fet que deixa dues vacants a la fiscalia. Tot i que Alberca va acceptar que aquestes baixes suposen un percentatge important sobre el nombre total de fiscals i que són dues persones amb molta experiència, confia que es farà una “transició tranquil·la”. En el mateix sentit es va expressar Casadevall, que va assegurar que la Batllia no es queda coixa i que ara el que cal és publicar un edicte per cobrir aquestes places. Alberca va destacar que amb aquests nomenaments s’avança en l’andorranització de les institucions, tal com estableix la Llei qualificada de la justícia. A més va afirmar que són dues persones molt preparades i que consolidaran les institucions.

El judici BPA manté la data
El judici del cas BPA es reprendrà el 16 de setembre, tal com estava previst. Les vistes es continuaran a la sala de la CASS de Prada Casadet, el lloguer de la qual s’anirà renovant. El president del CSJ va explicar que “el que no haguem acabat allà ho acabarem al nou edifici”, tan bon punt la nova seu de la justícia estigui enllestida. El ministre de Justícia va dir que seria una bona notícia si comencés en aquesta data.

Consell Superior de la Justícia
demana
incorporar
dotze
efectius
Comentaris: 1

Comentaris

El que deiem... mes edifici igual a més funcionaris !

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic