Els treballs de construcció del corredor d’allaus H2, sobre la carretera nacional RN-320, “segueixen avançant molt bé” i, tret de canvi de darrera hora, la infraestructura s’inaugurarà el 6 de novembre vinent amb la idea que pugui “estar en funcionament a principis del 2026”. Així ho han avançat avui el cap de Govern, Xavier Espot, i el prefecte de la Regió d’Occitània, Pierre-André Durand, a la sortida de la reunió preparatòria del 9è Diàleg transfronterer Andorra-Occitània, que tindrà lloc a l’octubre a Tolosa.

Espot ha recordat que  el paraallaus H2, el gran gruix de les obres de millora dels accessos que Andorra ajuda a finançar, és cabdal per “permetre evitar al màxim possible el tancament de la carretera durant l’hivern i va celebrar que “estem dins els terminis que s’havien fixat”. 

Malgrat això, l’obra, que s’emporta la majoria dels 21 milions que preveia el conveni bilateral per a la millora de l’RN-20, tindrà un sobrecost de prop de dos milions d’euros, una xifra que, tal com preveu el conveni inicial dels treballs, s’assumirà a parts iguals entre els dos països i que ara tocarà avaluar jurídicament com procedir per satisfer. “Segurament serà un arranjament administratiu que s’ajuntarà o s’annexionarà al conveni inicial i en virtut del qual es podrà satisfer els pagaments d’aquest sobrecost”, ha precisat el cap de Govern.

Per la seva part, Durand ha destacat que les millores a la xarxa viària d’accés a Andorra des de França “són constants”, i ha apuntat que el corredor H2, un cop finalitzat, suposarà “un salt important en matèria de seguretat”.

El prefecte d’Occitània, que ha destacat la “bona col·laboració” existent entre les direccions de mobilitat dels dos països, especialment en la viabilitat hivernal, s'ha mostrat esperançat que la trobada d’aquí a sis mesos a Tolosa serveixi també per acabar de polir els acords sobre les modalitats d’informació. I és que els serveis tècnics “col·laboren de manera molt estreta”, ha remarcat Durand, per a qui cal, però, que “les autoritats de banda i banda siguin informades en temps real, que no hi hagi temps morts”.

Tot i estar en un “estat d’avançament més embrionari”, en la reunió s'ha abordat també el segon conveni de mobilitat, el relatiu a la millora de l’RN-116, la carretera que connecta Andorra amb Perpinyà, i que s’anirà aplicant a mesura que els treballs de millora, sobretot eixamplament de la via, es vagin avançant, segons ha destacat Espot. Aquest conveni preveu que la participació andorrana sigui del 40% i la francesa del 60%.

D’altra banda, en la reunió s'ha fet el punt també a la col·laboració duanera i policial, a través de patrulles mixtes mensuals i de la presència d’una brigada mòbil de la gendarmeria a l’OSpitalet, amb “l’objectiu que compartim amb França de reduir les pràctiques il·lícites i el contraban de tabac” al Pas de la Casa i a la zona fronterera”, tal com ha recordat Espot, que ha informat també la delegació veïna de les accions a nivell legislatiu, com ara l’increment de les taxes al tabac i la modificació de la Llei de mercaderies sensibles que aprovarà el Consell General les pròximes setmanes i que “permetrà una major traçabilitat de les adquisicions de quantitats importants de tabac”.

Sobre aquesta qüestió, Durand ha destacat que les patrulles mixtes han contribuït a “seguritzar les coses” i ha manifestat que cal continuar la col·laboració. També ha celebrat les mesures fiscals, que “contribueixen indirectament a lluitar contra el tràfic”. Així mateix, el prefecte d’Occitània ha expressat la preocupació perquè hi hagi “accions violentes” en el marc d’aquest contraban contra les quals cal lluitar.

Prudència sobre la zona econòmica especial

Tot i ser una iniciativa encara “molt embrionària” i impulsada des del sector privat (Cambra de Comerç,  CEA, Cambra de l’Arieja i del Medef –Mouvement des entreprises de France– de la regió d’Occitània), en la reunió preparatòria del 9è Diàleg transfronterer s'ha parlat de la possibilitat de crear una zona econòmica logística i industrial a Mérens-les-Vals per donar a aquesta iniciativa una “perspectiva institucional”.

Així, segons ha explicat Espot, s’ha creat un grup de treball específic que ha d’analitzar “quin encaix jurídic, quin encaix des de la perspectiva de la fiscalitat, pot tenir” un projecte que “és complex” per les moltes implicacions que pot tenir, entre els quals “urbanístiques i fiscals”.

Per tot plegat, Espot i Durand han apostat per la “prudència” i per “anar pas a pas” en un projecte que té “molts elements a clarificar”.