El coronavirus i els efectes que pugui tenir en el sector turístic van marcar ahir part de la primera jornada de la 12a Reunió iberoamericana de ministres de Turisme, preparatòria de la Cimera de caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc al Principat el 26 de novembre, que se celebra al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
De fet, el Covid-19 no només va marcar part del discurs inaugural de la trobada de la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, sinó que tindrà una referència en la declaració conjunta que els representants dels 17 països dels 22 de la Comunitat Iberoamericana presents en la cita adoptaran en la jornada d’avui, segons va explicar la titular d’Indústria, Comerç i Turisme d’Espanya, Reyes Maroto.
La ministra espanyola i Grynspan van coincidir en el fet que el brot de coronavirus “té un efecte conjuntural per al model turístic” i per tant no és “un problema estructural”, fet que no ha de comportar que “perdem la visió amb la qual hem d’afrontar el futur del turisme”. I és que el més important és que “aquesta conjuntura no es converteixi en un problema estructural”, tal com va apuntar Grynspan, que es va mostrar convençuda que un cop passi “el turisme seguirà creixent per sobre del PIB i creant llocs de treball”. En la mateixa línia, Maroto va remarcar que “el turisme continuarà sent una palanca de desenvolupament”, i fins i tot va augurar que, “si es controla bé el brot”, aquest mateix any “podrem tancar amb dades positives a nivell mundial”.
D’altra banda, en la seva intervenció en la inauguració de la reunió, el cap de Govern, Xavier Espot, que va recordar la importància del sector turístic per al país, ja que en funció de com s’estimi suposa “entre el 25% i el 50% del PIB”, va incidir en la necessitat de fer “una bona gestió del turisme” i de buscar un equilibri entre quantitat i qualitat. En aquest sentit, Espot, que va dir que l’any 2019 hi va haver 1.500 milions d’arribades de turistes internacionals i que per al 2030 se n’esperen 1.800 milions, va remarcar que “sostenibilitat i turisme han d’anar de la mà”, i va apuntar el rol que pot jugar la innovació en aquest objectiu.
Així, el cap de Govern va destacar que cal “debatre sobre els models de turisme per assegurar la continuïtat futura sobre la base econòmica, mediambiental i cultural”, i va exposar la tasca feta per Andorra en qüestions com són l’adhesió a l’Acord de París, la Llei de transició energètica i lluita contra el canvi climàtic o l’aposta per assolir la declaració de reserva de la biosfera.
Per la seva part, la ministra de Turisme, Verònica Canals, va defensar que el turisme ha de ser “un instrument per assolir els objectius de desenvolupament sostenible” i va destacar també que cal posar el focus en la innovació. Canals va remarcar que la reunió ha de permetre disposar d’una visió col·lectiva a la vegada que consensuar un seguit de fites per fer evolucionar el turisme centrant-se en el creixement econòmic, la responsabilitat, la solidaritat, la igualtat de gènere, la inclusió social, la innovació i la sostenibilitat ambiental.
En el transcurs de la trobada, que compta amb els titulars de Turisme de Bolívia, Espanya, Guatemala i Nicaragua així com dels viceministres de Panamà, del Perú i Veneçuela, s’abordaran fins a deu línies estratègiques per tal d’aconseguir fer el turisme més sostenible, estratègies que situen les persones al centre, tant als visitants que fan que creixi el destí com els treballadors i treballadores del sector. En aquesta línia, Grynspan, que va “celebrar aquest enfocament”, va destacar aspectes com ara la millora dels salaris del sector, la resolució de l’estacionalitat laboral o com s’integren les comunitats locals. Així mateix, la secretària general iberoamericana va destacar que es parli del reforç del turisme com a font d’inclusió i sostenibilitat i la voluntat de “pensar el turisme com a llarga cadena de valors”.