El Comitè europeu per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractaments inhumans o degradants (CPT) del Consell d’Europa considera que “seria convenient que la durada de la custòdia policial no excedeixi les 24 hores” tenint en compte les condicions de les cel·les de detenció al despatx central de la policia. Així s’assenyala en l’informe fet públic ahir pel CPT corresponent a la visita que una delegació d’aquest organisme va fer al Principat entre el 29 de gener i el 2 de febrer de l’any passat, durant la qual va visitar la seu de la policia, el centre penitenciari de la Comella i la unitat de salut mental de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.
I és que pel CTP, que es felicita de les modificacions fetes arran de la visita i les recomanacions emeses l’any 2011, com els canvis en el sistema d’extracció d’aire, es mantenen “les deficiències estructurals” ja assenyalades en anteriors informes, com són l’absència de la llum del dia a les cel·les i la manca d’una zona a l’aire lliure, unes deficiències que difícilment es podran corregir tenint en compte les explicacions donades per les autoritats andorranes, i recollides en l’informe, en el sentit que la pròpia distribució de l’edifici i la proximitat d’altres immobles no permeten superar-les.
Per tot plegat, i tot i “prendre nota” que les persones detingudes “rarament” passen més de 24 hores al despatx central de la policia malgrat que es tracta d’una “situació possible”, el CPT assegura en l’informe que la situació “continua sent insatisfactòria” i que davant d’aquestes circumstàncies “seria convenient que la durada de la custòdia policial no excedeixi les 24 hores”.
També amb relació al despatx policial, l’informe, que posa de manifest l’absència de denúncies per maltractament per part de la policia i assegura que de forma general totes les garanties per prevenir maltractaments “estan implementades”, assenyala que hi ha una “versió única” de la fulla de notificació dels drets i que caldria mencionar les mesures i garanties específiques en el cas dels menors d’edat.
També en el cas del Centre Penitenciari de la Comella, la delegació del CPT assegura “no haver rebut denúncies de maltractament físic per part del personal penitenciari”, i destaca que la relació d’aquest amb els interns “era generalment pacífica”. No obstant això, remarca que alguns interns van explicar que havien rebut “insults i amenaces” per part “d’un oficial de la presó en particular”.
Així mateix, el CPT destaca també en l’informe el seguiment i compliment de les recomanacions fetes que s’ha portat a terme des del centre penitenciari, ja sigui a nivell de l’atenció mèdica, a la comunicació amb l’exterior o de les mesures disciplinàries, entre d’altres.
Quant al vessant d’atenció sanitari, l’informe insisteix en la necessitat de doblar l’assistència psicològica als interns i demana també canvis en el mètode d’administració de determinats tractaments així com en el protocol de gestió de les emergències mèdiques.
Pel que fa als contactes amb el món exterior, el CPT, que reitera també la recomanació que l’ocupació de les cel·les menors de 12 metres quadrats es limiti a dues persones com a màxim, celebra la introducció de mitjans audiovisuals de comunicació a través d’Internet, tot i que manté les crítiques amb relació al que considera “condicions restrictives” en les visites.
En aquest sentit, l’organisme recomana que de forma general tots els interns, ja des del primer dia d’ingrés, puguin rebre visites en un “entorn raonablement obert” i que les visites amb separació física “siguin un cas excepcional” i “estiguin justificades per raons de seguretat”.
Quant a l’àmbit disciplinari, l’informe, en què també es felicita els responsables de la presó per l’ampliació de les activitats dels presos i perquè puguin portar a terme feines remunerades, evidencia la satisfacció del CPT pel canvi legislatiu que limita l’estada dels presos a cel·les d’aïllament a 14 dies, a 3 en el cas dels menors, si bé el comitè recorda les “normes internacionals més recents” que van en el sentit de “prohibir totalment l’aïllament disciplinari de menors”.
Per últim, pel que fa a la unitat de salut mental de l’hospital, l’informe incideix novament en el fet que la infraestructura “no proporciona un accés adequat diàriament a l’aire lliure a tots els pacients”, i posa en evidència que hi ha llacunes en els protocols de registre, de seguiment i de control de les mesures utilitzades per tranquil·litzar els pacients en cas de crisi.
En aquest sentit, s’apunta que la vigilància continuada dels pacients ha d’estar feta per personal format i que no n’hi ha prou amb la videovigilància i els controls presencials puntuals,  i critica que s’apliqui la contenció mecànica dels menors, fins i tot en casos excepcionals.
Finalment, en l’informe, on es posa de manifest “l’excel·lent” col·laboració de les autoritats andorranes amb la delegació del CPT i el “ràpid accés” a les instal·lacions i persones amb qui es volien reunir i la resposta d’aquestes a les diferents demandes plantejades, el Comitè del Consell d’Europa incideix en el fet que el Principat no ha signat ni ratificat el protocol facultatiu de la Convenció de les Nacions Unides contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants (Opcat) i que no disposa de cap mecanisme preventiu nacional (NPM). I per aquest motiu, insta novament l’executiu a signar i ratificar l’Opcat per assegurar una supervisió preventiva regular de tots els llocs de privació de llibertat a Andorra.