La rendibilitat del Fons de reserva de jubilació (FRJ) s’ha desplomat un 3,84% el primer trimestre de l’any, fet que ha comportat una pèrdua de poc més de 60 milions d’euros del patrimoni de la cartera, que a finals de l’any passat era de 1.586 milions d’euros.

Així ho ha avançat el president de la comissió gestora del FRJ, Jordi Cinca durant la compareixença, juntament amb la presidenta del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, Montserrat Capdevila, davant les comissions legislatives de Finances i Pressupost i de Sanitat, on han presentat la memòria de l’exercici 2021.

Cinca, que responent una interpel·lació del president del grup de Terceravia, Josep Pintat, ha admès que amb total seguretat les xifres a dia d’avui “són pitjors”, ha recordat que la “conjuntura del moment és complexa” perquè encara s’estan pagant les conseqüències dels desajustos en producció i les dificultats d’abastiment provocades per la pandèmia de la Covid, per la incertesa del conflicte a Ucraïna i per l’elevada inflació que “ho complica moltíssim”. 

En aquest sentit, el president de la comissió gestora del FRJ, que ha admès que “no serà tan fàcil sortir d’aquesta dinàmica negativa” ja que si els tipus d’interès pugen molt “la recuperació segurament dels mercats de renda variable i el comportament de la renda fixa serà desfavorable a curt termini”, ha recordat que la inflació a la fi del primer trimestre de l’any ja se situava en el 4,9%, un fet que fa preveure que aquest exercici no es pugui assolir un dels objectius del FRJ com és el d’obtenir una rendibilitat superior a la inflació.

Malgrat tot, Cinca, que ha recordat que “el curt termini pel que fa a la gestió del fons no serveix gens quant a la valoració ni en els anys amb bons resultats ni en els dolents”, ha fet una crida a la calma i a no actuar amb precipitació. “El pitjor que podríem fer seria entrar en pànic i sortir en estampida dels mercats ja que l’únic que faríem seria consolidar les pèrdues”, ha remarcat el responsable de la comissió gestora, que malgrat la complexitat del moment veu elements per mirar de revertir el resultat negatiu i anar recuperant”. I en aquesta línia ha assegurat que “els resultats de les empreses són bons i les expectatives de consum són bones” i que “per poc que puguem controlar la inflació i es normalitzi la cadena de producció” la situació pot fer un tomb.

D’altra banda, i veient els resultats al tancament del primer trimestre, tot fa preveure que aquest exercici el Fons de reserva de jubilació podrà ingressar més dels 18,9 milions d’euros que es van pressupostar d’excedents de les cotitzacions a la branca de jubilació, si bé no s’espera que la xifra arribi als 25 milions que es van liquidar l’any 2021, tal com ha explicat Cinca, que ha destacat que aquest primer trimestre “ha estat molt bo” pel que fa al nombre d’assalariats, fet que ha comportat un increment de les cotitzacions i un excedent, un cop pagades les pensions, de prop d’11 milions.

L’increment de cotitzants ha tingut també un efecte positiu a la branca general, on l’augment d’ingressos ha permès que el dèficit sanitari es reduís en comparació amb el registrat el primer trimestre de l’any 2021, segons les dades que ha avançat Capdevila. Així, el dèficit de la branca general en aquests tres primers mesos de l’any ha estat de 7,3 milions d’euros quan entre el gener i el març de l’any passat va ser d’11 milions.


Cinca celebra que s’hagi superat “l’alarmisme” amb les pensions

Interpel·lat sobre el treball que s’està portant a terme per garantir la viabilitat del sistema de pensions, el president de la comissió gestora del Fons de reserva de jubilació ha evitat posicionar-se però sí que ha celebrat que hi hagi aquest debat i diàleg. En aquest sentit, Cinca, que ha recordat que fa deu anys “es veia la projecció a 20 o 25 anys com un exercici d’alarmisme i pessimisme infundat” i que alguns defensaven que la situació del fons s’arreglaria senzillament si hi havia creixements econòmics importants i si creixia el nombre d’assalariats”, ha celebrat la superació d’aquell debat i que “tothom ha entès la dificultat i el perquè d’aquesta”.

Altra cosa, ha continuat, són les maneres diferents com cadascú, “legítimament”, vol abordar la solució, si bé, i deixant qüestions ideològiques al marge, “en el fons no és tan diferent el que proposen uns i altres”. En aquesta línia, Cinca ha remarcat que “el que és diferent és d’on han de sortir els diners, però el que proposen ve a ser el mateix. Uns proposen que la font de recaptació siguin els impostos i altres que siguin les cotitzacions, uns proposem que l’esforç el faci més la patronal i altres que sigui més equilibrat entre patronal i assalariats”, però “en el fons tot coincideixen que la solució passa per aportar més”.

Cinca, que ha apuntat que “tot el que sigui arreglar el tema de les pensions via fiscalitat vol dir un canvi profund de model econòmic”, ha assegurat que el desig de la CASS i del FRJ és que “res trenqui la dinàmica de diàleg” i que d’una manera o d’una altra “les coses es facin”.

D’altra banda, i amb relació a l’impacte que l’acord d’associació pugui tenir en les pensions, el president de la comissió gestora del FRJ ha destacat que els impactes “no són gaire diferents dels que ja tenim” a través dels acords assolits amb Espanya, França i Portugal, països d’on són el gruix de treballadors immigrants.