Diari digital d'Andorra Bondia
Dos dels electors exercint el seu dret a vot al consolat espanyol, aquest matí.
Dos dels electors exercint el seu dret a vot al consolat espanyol, aquest matí.

El futur de Catalunya? Incert i complicat


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Alguns fa més de 40 anys que viuen a Andorra, d’altres més de 20 i d’altres són més nous, tan sols un any. N’hi ha que es declaren expressament “partidaris del bloc independentista” i d’altres que no, però la majoria es reserven amb clau i forrellat les seves simpaties polítiques. Això sí, bona part dels electors catalans que han començat avui a exercir el dret a vot i que s'han volgut manifestar tot sortint del consolat després de dipositar el seu vot a l’urna, han coincidit en dues paraules per descriure com veuen el futur de Catalunya a nivell, és clar, polític i social: “incert i complicat”. Hi ha qui diria que no cal ser un espavilat per qualificar-lo d’aquesta manera, però certament han verbalitzat allò que a molts catalans que viuen a Catalunya o a l’estranger els ronda pel cap. Perquè a la complicació política se li afegeix enguany la pandèmia, com ha declarat un d’ells. Ara, com que l’esperança no es perd mai, un dels votants, talment com si fes de portaveu d’un col·lectiu, ha indicat: “confio que les forces polítiques es fiquin d’acord per preocupar-se de les coses que ens preocupen, com la sanitat i l’educació”. En paraules d’una altra electora, “coneixement espero i a veure si ens traiem tanta merdegada”. Un altre ha demanat senzillament “que els polítics facin la seva feina i treballin pel benestar de tots”. I una altra encara, “calma, convivència, més tranquil·litat i respecte”.  

L’opinió dels electors, però, ha estat unànime en assenyalar la bona organització i el respecte a les mesures sanitàries a causa de la pandèmia al consolat espanyol: gel, distància de seguretat, mampares per separar votant i funcionari a càrrec de l’urna. Ah, i amb un circuit d’entrada i de sortida diferent. I comptant, a més, que al Principat l’exercici al vot té les seves pròpies regles del joc, com recordava el mateix consolat des de primera hora d'aquest matí a les xarxes socials: per disposició del ministeri de Salut les persones confinades a domicili per ser positives en Covid no poden sortir del domicili per anar a votar. “Així ho manen les autoritats sanitàries i així s’ha de respectar”, ha dit un dels electors.

I els apoderats? Al matí només n’hi havia un de Vox. Per cert, s'ha mostrat força estranyat d’estar sol perquè li havien explicat que en altres ocasions n’hi havia de diversos partits. Ha explicat que fa anys que viu a Andorra i que espera que hi hagi “un canvi, que es puguin treure catifes i la naftalina que ha impregnat Catalunya durant massa anys”.

“Jornada tranquil·la”
Per la seva banda, el cònsol d’Espanya a Andorra, Antonio Prats, ha qualificat el primer dia de votació dels residents catalans com “una jornada molt tranquil·la i amb molta normalitat”. També ha destacat que no hi ha hagut cues, en tot cas, 3 o 4 persones a l’exterior del consolat, evitant d’aquesta manera la concentració de votants a l’interior. “Ha estat un degoteig constant” al llarg del matí d’unes 150 persones. També ha compartit que prop d’una tercera part del total d’electors que van sol·licitar votar, 1.466, ja ho han fet per correu. En concret, 340.  

Prats ha aprofitat per recordar que cal portar el vot preparat des de casa i la fotocòpia del DNI o bé del passaport, a més dels dos certificats d’inscripció al cens electoral, el que va dintre del sobre dirigit a la Delegació Provincial del Cens Electoral i el que  s’entrega al personal del consolat que rep el sobre en la mesa de votació. 

electors
catalans
correu
votar
vot
parlament
Catalunya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte