El Govern va donar ahir el vistiplau al projecte de llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH), un òrgan que es vol “tècnic, despolititzat i estable” per tal d’“aportar solucions al tema de l’habitatge a mitjà i llarg termini”, segons va destacar el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, que va precisar que el text s’entrarà els propers dies a tràmit parlamentari.

El ministre va remarcar que l’INH es planteja com un organisme que servirà per “reforçar i complementar” les polítiques en matèria d’habitatge que ja s’estan portant a terme, a la vegada que permetrà disposar de dades sistematitzades i detallades amb caràcter estadístic sobre la situació del mercat de l’habitatge, fet que ha de permetre poder “planificar una estratègia a mitjà i llarg termini”. A més, l’INH ha de facilitar també la coordinació de les polítiques d’habitatge de les diferents administracions i esdevenir un “únic espai tècnic, centralitzat i de referència en matèria d’habitatge per a la ciutadania”. 

El projecte de llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge preveu també la creació del Fons d’Habitatge, que s’estructurà com una Sicav, amb participació pública i privada que aportaran capital i béns immobles per tal de “promoure la construcció d’habitatge a preu assequible”, segons va detallar el ministre de Finances i portaveu de l’Executiu. Eric Jover, que va recordar el compromís ja assolit per Andorra Telecom d’aportar 10 milions d’euros al fons així com el terreny que cedirà el Comú d’Andorra la Vella, va precisar que els actors públics podran aportar capital o béns, mentre que els privats només béns immobles que no estiguin en condicions d’entrar al mercat de lloguer i que el fons s’encarregaria de rehabilitar i de gestionar el seu arrendament per poder obtenir-ne certa rendibilitat abans no el retornés, passat el temps estipulat, al seu propietari.

El ministre, que va destacar que també s’ha parlat amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social per tal que des del Fons de Reserva de Jubilació es pogués considerar el fons “com una oferta més del seu catàleg d’inversions”, va explicar que el funcionament del fons publicoprivat, que comptarà amb alguns avantatges fiscals per tal de fer-lo més atractiu de cara als privats, s’articularà a través d’un reglament en el qual l’Executiu ja està treballant i que s’aprovarà de manera immediata a l’entrada en vigor de la llei.

Així mateix, Jover, que va destacar que l’INH “participarà de forma activa en la presa de decisions del fons”, va explicar que a través del fons el ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut  podrà ampliar la seva capacitat d’habitatges socials segons les seves necessitats.

Tornant a l’Institut Nacional de l’Habitatge, Filloy va insistir que l’objectiu fonamental de l’organisme és executar i gestionar les polítiques d’habitatge per tal d’“identificar les disfuncions existents i millorar l’eficiència del mercat immobiliari”. D’aquesta manera, l’INH servirà per promoure polítiques en matèria d’habitatge així com proposar a l’Executiu polítiques que estiguin incloses dins els plans estratègics; impulsar estudis i tractar les dades; protegir els usuaris i dissenyar polítiques d’informació a la ciutadania a més de promoure habitatges de protecció pública, tot proposant-ne també els criteris de selecció i accés i gestionar-ne les adjudicacions.

El text preveu que l’organisme s’encarregui també de la realització d’estudis i publicacions específiques en matèria d’habitatge, així com definir i proposar un sistema d’indicadors que permetin conèixer la situació per mesurar la necessitat d’adaptar les polítiques al context, tenint en compte la fluctuació del mercat. L’objectiu és poder planificar una estratègia “amb dades que ens orientin d’una manera més precisa”, tal com va detallar Filloy.

En aquest sentit, el ministre, que va explicar també que el patrimoni de l’INH estarà constituït pels  béns que li puguin ser cedits per les administracions públiques o persones privades i que podrà comprar i vendre béns i gestionar els seus propis recursos, va apuntar que, d’acord amb la Llei de protecció de dades de caràcter personal, es crearà també un fitxer de dades sobre els arrendaments per “recollir dades objectives” al voltant de l’habitatge. Per això, el text preveu també una modificació de la Llei d’arrendaments de finques urbanes per tal que els contractes incloguin de forma obligatòria diverses dades relatives per exemple a localització, superfície, nombre d’estances i de banys, tipus d’energia, l’any de construcció de l’habitatge i si disposa o no d’aparcament o traster, entre d’altres.

D’altra banda, el projecte de llei de creació de l’INH, que comptarà a nivell d’estructura amb un comitè director, amb representants del Govern i dels comuns, i un director a part del personal necessari per a desenvolupar les seves funcions, preveu també la creació de la Comissió Nacional de l’Habitatge, que exercirà com a òrgan tècnic consultiu. Es reformularà d’aquesta manera l’actual Taula Nacional de l’Habitatge que, segons va assegurar Filloy, s’ampliarà.