Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern aprova la llei sense consens, però defensa que hi ha hagut diàleg
El Govern aprova la llei sense consens, però defensa que hi ha hagut diàleg

El Govern aprova la llei sense consens, però defensa que hi ha hagut diàleg


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Tot i no haver assolit un consens amb els sindicats de l’administració, ja que els seus representants es van negar a signar l’informe de la comissió consultiva, el Govern va donar ahir el vistiplau al projecte de llei de la funció pública, que entrarà en breu a tràmit parlamentari, segons va explicar la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega. La ministra va defensar que l’informe de la consultiva es va fer seguint el mateix reglament de l’organisme i que el text es va aprovar per majoria simple amb els vots del secretari d’Estat i dels representants dels grups funcionals. Descarrega també va assegurar que malgrat la manca de consens sí que hi ha hagut diàleg i negociació, i va remarcar que si no hi ha hagut acord en algunes qüestions és perquè ambdues parts “teníem línies vermelles”.
Així, la ministra, que va explicar que s’han mantingut fins a dotze trobades amb diferents departaments de l’Administració per exposar-los el text i a les quals han assistit unes 400 persones, va precisar que entre les línies vermelles del Govern i havia el fet de mantenir la jornada laboral en les 40 hores, i no en 35 com demanaven els sindicats, i de canviar el règim de triennis per quinquennis, que va en la línia d’un dels objectius de la llei que és el “d’establir un model sostenible i viable a nivell pressupostari”.
Descarrega, que va negar que no s’hagués acceptat cap de les aportacions fetes pels representants sindicals i va recordar que s’estudiarà amb el grup parlamentari la demanda de poder treballar més enllà dels 65 anys, va recordar als sindicats que la comissió consultiva “no és una taula de negociació”, i que per això “ja hi ha altres canals”.  
En aquesta línia, però, la ministra va anar una mica més enllà i va acusar els representants dels treballadors públics d’haver “volgut utilitzar el marc de la comissió consultiva per obstaculitzar el tràmit parlamentari”, un procés que es va mostrar convençuda que continuarà amb “normalitat”, ja que la consultiva va aprovar l’informe seguint els passos que havia de fer i “pot acompanyar la llei malgrat no tingui les tres signatures dels representants dels sindicats”.
Pel que fa a les presumptes pressions que haurien rebut els representants sindicals que formen part de la consultiva per signar l’informe de la llei, la ministra va assegurar “no tenir-ne coneixement” i va insistir en el seu convenciment que “cadascú ha decidit lliurament el seu vot”.
Quant al contingut del projecte de llei, i sense entrar en la lletra petita, Descarrega va recordar les principals novetats que aporta el text, entre les quals va destacar la implantació d’un model de carrera horitzontal; un sistema d’incentius per recompensar el talent, l’esforç i el compromís amb el treball; noves oportunitats de mobilitat entre administracions i la formació continuada com a “eina de desenvolupament professional”.
Així, i tot i que caldrà definir-ho per la via reglamentària, el text preveu una carrera de fins a 40 anys al cos general, i de 35 en el cas dels cossos especials, de manera que cada nivell professional tindrà diferents graus, i per ascendir de grau es tindran en compte l’antiguitat, la formació i l’avaluació de l’acompliment.
Pel que fa al sistema retributiu, es mantenen les bandes mínimes i màximes vigents, s’estableix el complement de carrera consolidable i el d’antiguitat passa a pagar-se cada cinc anys i no cada tres com es feia fins ara. Quant al complement de productivitat biennal, es definirà amb l’avaluació de l’acompliment, amb “un sistema de 360 graus”, segons va precisar la ministra, per garantir una avaluació el “més objectiva” possible.

El ministeri treballa ja en els reglaments

Tot i que el projecte de llei preveu un termini d’un any, des de la seva entrada en vigor, per fer-los, el ministeri de Funció Pública i Reforma de l’Administració ja treballa  en el desplegament reglamentari de la llei de la funció pública.
La titular de la cartera, Eva Descarrega, va explicar que es vol donar prioritat al reglament de la carrera horitzontal i al de l’avaluació de l’acompliment, amb la intenció que estiguin a punt quan la llei entri en vigor. Posteriorment, s’hauran d’abordar també el reglament de mobilitat, el de la jornada i l’horari de treball –pendent encara de la llei de l’any 2000–, i el reglament del comitè tècnic d’organització i gestió.
Així mateix, la ministra va avançar que també es revisaran alguns dels reglaments actuals, com el de sistemes de compensació, el de selecció, promoció i carrera professional, el de permisos retributius i el de formació del personal.

consens
llei
diàleg
defensa
aprova
sense consens

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte