La carta que els reguladors europeus han enviat a la Comissió Europea alertant dels riscos financers que pot suposar que Andorra, San Marino i Mònaco signin l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) ha entrat de ple en la recta final de la negociació. Tot i això, el Govern confia que la Comissió Europea no ho tingui en compte i que les converses tirin endavant sense cap variació.
“Esperem escoltar bones notícies, perquè si no fos el cas hauríem malgastat unes quantes setmanes i seria un temps preciós que hauríem perdut, ja que si l’impacte de la carta fos negatiu creiem que ja en tindríem coneixement, perquè el temps és comptat i els terminis es van apropant, i articular una solució alternativa no es podria fer d’un dia per l’altre”, van valorar des de l’Executiu. Sobre si la posició negociadora queda afeblida, “no ho creiem”, però “si es proposa una altra opció, això requerirà temps i qualsevol esforç en aquesta direcció ens posaria en dificultats”.
De tota manera, les fonts governamentals van expressar ahir “sorpresa” per la missiva, la qual, van precisar, es va enviar ara fa dos mesos, en concret a finals de juny. “Tot i que hi ha intercanvis regulars, ens han sorprès els arguments per justificar que hi pugui haver un risc, perquè entenem que, si bé aquestes preocupacions podrien ser legítimes, en el nostre cas estan absolutament cobertes, ja que compartim marc jurídic amb Europa i, per tant, no és cert que a Andorra tot seria més lax”, van assegurar. A més, van afegir, “entitats supracionals com l’FMI així ho avalen amb bona nota”.
Amb aquesta situació, el Govern ha decidit tirar endavant dues accions en paral·lel. La primera, aprofitar una trobada que ja estava prevista la setmana vinent amb el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, per escatir quina opinió els mereix la preocupació dels reguladors i què pretenen fer al respecte. A partir d’aquí, “sabrem si ens hem de preocupar més o menys”, perquè “si es mantenen en la línia de treballar en un sistema de cooperació entre el nostre supervisor nacional i els europeus, continuarem en el camí que ens havíem marcat, però si varia haurem de veure en quin sentit ho fa”. La segona acció que farà l’Executiu és apropar-se als tres reguladors europeus financers, amb l’objectiu de recordar quina és la situació a Andorra i demostrar mitjançant les avaluacions que els riscos que són motiu de preocupació “no són reals”.
Ara bé, aquests riscos que inclou la carta enviada pels reguladors ja s’han abordat “en certa manera” entre Andorra i els negociadors europeus, però “d’una manera molt general i encara no hem arribat al detall suficient com per establir un mecanisme de control”. De fet, “el que sí que s’ha establert és que precisament aquests reguladors treballin conjuntament en aquesta qüestió”, van afirmar des del Govern.