Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern confia que la reforma de les competències no patirà retards
El Govern confia que la reforma de les competències no patirà retards

El Govern confia que la reforma de les competències no patirà retards


Escrit per: 
M.S.C. / Agències / Foto: SFGA

El Govern va reiterar ahir que està “plenament convençut” que la reforma de la llei de competències i transferències s’adequa a la Constitució i per aquest motiu confia que la seva aprovació no experimentarà retards i es podrà fer en els terminis previstos. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va recordar que ara l’executiu està a l’espera de tenir “tots” els informes que ha demanat, que es preveu que estiguin conclosos de cara a finals de la setmana que ve. 
Cinca va exposar que des de bon principi no s’era aliè al fet que amb la modificació d’aquests dos textos es tocaven aspectes recollits a la Constitució, i per això es va fer èmfasi a vigilar que es respectessin els seus principis. Per aquest motiu va defensar que els projectes de llei es van redactar perquè no atemptessin “en cap cas” contra la Carta Magna i ara seran els “especialistes” els que “hauran de reafirmar el parer del Govern” i el que van exposar al seu moment els tècnics de l’executiu. Cinca va indicar que els informes sobre la constitucionalitat de la reforma competencial s’han encomanat a “persones de vàlua reconeguda” i es va mostrar convençut que amb aquests estudis es podrà “rebatre” l’encarregat pel Comú de Sant Julià de Lòria al catedràtic de dret constitucional Miguel Ángel Aparicio. Per l’executiu, aquest darrer és un treball breu i que es limita a anunciar diferents aspectes que han de ser valorats. Ara es tracta de fer una anàlisi en profunditat, va remarcar.
El ministre portaveu va recordar que, tal com va afirmar el cònsol major lauredià, el Comú d’aquesta parròquia va demanar l’informe al doctor Aparicio per poder disposar d’un element amb el qual es pogués contrastar “un aspecte puntual” que l’“amoïnava”. Per aquest motiu va declarar que ara el que cal és “veure si la inquietud que ha posat en relleu el Comú de Sant Julià és certa, ens ha de fer replantejar alguna qüestió o si, com pensa el Govern, hi ha arguments que facin veure que en tota la seva dimensió les lleis s’emmotllen a la Constitució”. 
Cal recordar que el cap de Govern va afirmar en el debat d’orientació que l’executiu “està convençut de la constitucionalitat dels dos projectes de llei”, al mateix temps que va avançar que “estarà a disposició de presentar els informes que ho a­valen”.
Cinca va defensar el “procés lògic” que es va seguir en el treball per la reforma de les competències i les transferències, amb una primera fase en què el Govern i els comuns van fer una tasca “de fons” i posteriorment es va obrir al Consell General.

Els cònsols d’Encamp i d’Escaldes-Engordany, decebuts perquè l’informe lauredià arriba a deshora

Els cònsols d’Encamp i Escaldes-Engordany es van mostrar ahir molestos i decebuts pel fet que Sant Julià de Lòria encomanés un informe que conclou que les lleis de transferències i competències contenen aspectes contraris a la Constitució. Jordi Torres va dir que se senten molestos per la manera com el Comú de Sant Julià va gestionar aquesta qüestió, “perquè fa molt de temps que treballem en això”. Per la seva banda, Trini Marín posa en dubte que hi hagi aspectes inconstitucionals perquè “hi han treballat juristes andorrans de gran nivell”. De fet, la cònsol va recordar que a l’inici de les negociacions amb el Govern, l’any 2013, ja es va encomanar un primer informe al catedràtic en dret constitucional Miguel Ángel Aparicio, en què va alertar-los de les modificacions que podien ser inconstitucionals. Per això, no entén que davant d’aquest avís cap advocat dels que han treballat les lleis hagi detectat punts contraris a la Constitució. Marín es va mostrar sorpresa pel fet que “després d’arribar a un acord els set cònsols juntament amb el Govern i el Consell General”, ara arribi aquest informe. Malgrat tot no es va voler pronunciar sobre el contingut fins que no disposi dels informes que ha encomanat el Govern. La previsió és que es pugui parlar de la qüestió el 3 d’octubre vinent en reunió de cònsols.

Govern
competències
reforma
retards

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Que visqui Catalunya! Si Independència! Espero que això passi!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte