Consol Naudí i Ester Fenoll van prendre possessió ahir del càrrec de secretària d’Estat de Relacions Institucionals i Afers Socials i Ocupació, respectivament. Dos àmbits prioritaris per a l’executiu, tal com va recordar el cap de Govern, Antoni Martí. Fenoll va remarcar que, amb l’objectiu de donar un impuls a les polítiques d’igualtat, es crearà una àrea específica. Així, si fins avui només hi havia una unitat d’atenció integral a la dona víctima de violència de gènere, la intenció a partir d’ara és “tractar tot tipus de violències, en qualsevol subjecte i qualsevol àmbit”, així com  la qüestió de la discriminació. Més concretament, el Govern preveu establir una unitat de tractament de l’agressor, per evitar la reincidència.

Fenoll va destacar que en els casos de violència de gènere la prioritat és actuar sobre les víctimes però que també cal fer atenció als maltractadors, ja que s’han detectat casos en què s’ha anat reproduint la mateixa conducta en diferents unitats familiars. A banda, s’analitzarà la legislació referent a infància i joventut i es faran els canvis necessaris per adequar la que regula la protecció dels menors a l’actualitat i a les “tendències de normativa europea”. 

A més, la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació va avançar que es planteja una reorientació del Servei d’Ocupació millorant els aspectes que han generat alguna crítica per part dels usuaris, i es va mostrar disposada a estudiar mesures encaminades a les situacions d’atur cronificades fent el seguiment al més a prop possible de la persona i valorant accions per donar solució a aquests casos. 

Per la seva banda, Naudí serà l’encarregada d’impulsar la revisió del sistema de competències i transferències als comuns, una tasca que preveu tenir enllestida en un termini màxim de dos anys, tal com es va establir en la modificació de la llei de transferències aprovada pel Consell General recentment. 

Això es vol fer a través del diàleg amb els actors implicats. La nova secretària d’Estat compareixerà avui a la reunió de cònsols per presentar-se i valorar el mètode de treball que s’adoptarà. “L’organització es farà conjuntament, no de forma unilateral”, va dir Naudí, que va afegir que “intentarem trobar el mètode i el tempo amb què tothom se senti còmode”. Així mateix, ja s’ha establert una ronda de reunions amb cada parròquia. Tot plegat ha de permetre arribar “al punt d’equilibri en què ens sentim a gust” i que permeti generar una eficàcia del sistema. 

La responsable de competències i transferències és ben conscient que aquesta és una qüestió que s’arrossega des de fa anys, però es va mostrar convençuda que ara es pot assolir un acord. “Fa més de set anys que es parla de trobar una entesa”, però ara “el Govern ho vol i els cònsols i el Consell General també”, va assenyalar. “Crec que ara tothom en té moltíssimes ganes perquè se n’ha parlat moltíssim”, va concloure.
El cap de Govern va destacar la trajectòria i la formació de les dues noves secretàries d’Estat i el “notable pes polític” que tindran en l’executiu.