Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern defensa la plataforma i el PS fa una moció contra la declaració
El Govern defensa la plataforma i el PS fa una moció contra la declaració

El Govern defensa la plataforma i el PS fa una moció contra la declaració


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va afirmar ahir, en el transcurs de la sessió de control a l’executiu, que el Govern estava “obligat” a declarar la plataforma esquiable de Soldeu com a projecte d’interès nacional perquè s’adequa als supòsits recollits a l’article 61 de la llei del sòl. Així, va indicar que el Comú de Canillo va traslladar aquesta demanda a l’executiu i aquest “no disposava de marge” per decidir, ja que la iniciativa responia a les finalitats establertes en aquest article.
Torres va reiterar que la declaració d’interès nacional es basa en el caràcter cultural de la infraestructura (perquè l’esport és part integrant de la cultura) i educatiu (tenint en compte que l’esquí és una pràctica inclosa dins dels tres sistemes). A més, el ministre va afegir-hi ahir un altre element, que és el referent a la protecció civil. En aquest sentit va explicar que la plataforma facilita la tasca dels serveis de socors i de seguretat. 
Les explicacions de Torres no van convèncer el conseller general socialdemòcrata Pere López, que va reiterar que el tipus d’equipament no respon als supòsits per a una declaració d’interès nacional. Al mateix temps va assenyalar que la competència per redactar i desenvolupar un projecte d’interès nacional és exclusiva del Govern i, per tant, no és legal que ho faci el Comú de Canillo o Ensisa. Torres va contestar que la llei del sòl no recull que un projecte d’interès nacional pugui ser d’iniciativa privada però tampoc ho prohibeix.
El ministre també va donar a conèixer el contingut d’una carta de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) del 2012, en què s’afirmava que la pista de l’Avet es podria millorar adequant la zona d’arribada, un fet que faria créixer les oportunitats d’acollir una prova de la Copa del Món, va dir Torres. Així, va indicar que potser si no s’hagués impulsat el projecte ara “no tindríem les finals del 2019”, unes afirmacions que van rebre les crítiques del conseller general del PS, que va recordar que les proves ja estaven concedides amb anterioritat i que, segons un alt responsable de la FIS, no era necessari ampliar la pista de l’Avet perquè la pista de l’Àliga podia acollir totes les proves.  Per tot plegat, López va acusar el Govern d’extralimitar-se en les seves competències i va concloure que la millor defensa de l’interès nacional és fer respectar la llei i no pas interessos particulars. El PS considera que el Govern no va poder argumentar amb solidesa per què s’ha donat aquesta consideració i per aquest motiu els tres consellers van tramitar ahir mateix una moció amb la qual, en cas de ser aprovada, els legisladors reclamarien a l’executiu que revoqués la declaració d’interès nacional.
En la sessió, el Govern també va donar a conèixer la voluntat de tirar endavant la fase 1 de la desviació de Sant Julià de Lòria. Aquest any ja es farà la rotonda a la cruïlla de Fontaneda. El que no es podrà executar aquesta legislatura serà el túnel de la fase 2. Torres va apuntar que l’únic canvi en el projecte inicial serà la construcció d’un pont per enllaçar el vial amb l’avinguda Francesc Cairat. El consell d’SDP, Víctor Naudi, es va mostrar preocupat perquè es pot acabar fent un pedaç. 
Per altra banda, el ministre, a demanda de la consellera Sílvia Bonet, també va explicar que l’autorització del GPS a l’aeroport de la Seu d’Urgell es pot allargar un any. A més va afirmar que les companyies interessades faran la demanda oficial de volar-hi i establir convenis quan estigui operatiu. 
A l’últim, i arran d’una pregunta d’LdA, el Govern va informar que en els tres mesos  vinents se signarà convenis amb Catalunya, les illes Balears i València per permetre el reconeixement dels títols de català i que s’aplicarà la retroactivitat en l’atorgament de diplomes oficials de llengua catalana als estudiants de l’últim curs d’educació obligatòria.

Govern
defensa
plataforma
PS
moció
declaració

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte