Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern defensa que importar residus optimitzarà el funcionament del CTR


Escrit per: 
Redacció

El Butlletí del Consell General publica la resposta escrita del Govern a les preguntes fetes per la consellera socialdemòcrata Rosa Gili relatives a l’aplicació del nou acord entre Andorra i Espanya sobre el trasllat de residus.

D’aquesta manera, el Govern posa en relleu que malgrat que encara no s’ha rebut cap demanda formal per a la importació de residus, el Centre de Tractament de Residus està funcionant per sota de les condicions òptimes per la falta de deixalles i, per tant, la importació en faria millorar el funcionament.
En aquest sentit, a la pregunta de si ja s’han fet els estudis sobre els augments d’emissions que suposarà una crema de residus més elevada, el Govern contesta que “el centre està funcionant a baix règim per manca de residus, cosa que provoca problemes de gestió que representen un risc més elevat d’increment d’emissions a l’atmosfera”, i afegeix que un augment de les tones tractades al CTR no faria sinó “reduir aquest risc”. A més a més, exposen que tot i aquest funcionament a baix règim no s’ha registrat cap ultrapassament dels nivells permesos.
Des de l’executiu també posen en relleu que el contracte de concessió preveu que el CTR tracti com a mínim 45.000 tones i que en l’últim any el volum es va situar en 36.557. Afegeixen que el procés d’incineració ha de ser continu, amb un flux regular de residus i una aturada de menys de 30 dies. L’any passat es van haver de fer dues parades de 24 i 37 dies, “fet que va provocar que els veïns es queixessin de les olors provocades per l’acumulació dels residus”.
En aquest sentit exposen que el volum de deixalles que es podria tractar dependria d’aquests paràmetres i de les necessitats de les comarques veïnes, que sembla que són les que tindrien més necessitats quant al tractament de residus i, per tant, serien les possibles emissores de les deixalles cap a Andorra.
També es posa en relleu que la importació es podrà començar un cop es disposi d’un acord amb el Govern català i “quan aquest últim hagi rebut l’encomanda de gestió del Govern espanyol”. Afegeixen, a més, que d’acord amb el Conveni de Basilea i l’acord entre Andorra i Espanya per al trasllat de residus qualsevol petició formulada pel país d’origen ha d’especificar la quantitat que es vol traslladar. Aquesta demanda, però, ha de ser valorada pel país receptor en funció de les seves possibilitats i necessitats.
Finalment, també s’ha publicat el criteri del Govern sobre la proposició de llei de modificació de la Llei de tinença i protecció d’animals. Així, l’executiu en fa una valoració desfavorable, ja que la llei que ha presentat el Govern “recull i completa” el text socialdemòcrata.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte