L’actual Llei qualificada del règim electoral i del referèndum “de moment és més que suficient”, segons ha afirmat el ministre portaveu del Govern, Guillem Casal, per convocar i regular la consulta vinculant que es vol fer sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea. Ho ha dit en ser preguntat per si l’Executiu havia començat a treballar el projecte de modificació de la llei esmentada, tal com recomanen alguns experts per poder preparar el referèndum.

Així, Casal ha defensat que no s’ha de fer “res extremadament complicat” i que amb un decret, com es fa amb les convocatòries electorals convencionals, seria suficient per fixar les qüestions que sigui necessari. Si més endavant es veu que cal complementar o regular alguna cosa “ja ho farem, però de moment no s’ha plantejat modificar la Llei electoral”.

Aquestes declaracions arriben després que en la lectura comentada de l’acord d’associació amb la UE que es va fer amb els representants dels mitjans de comunicació el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, exposés la possibilitat que caldria modificar dita llei. I és que el dubte ha estat planant des que el Govern va expressar la voluntat de celebrar un “referèndum consultiu vinculant” per poder aprovar l’acord d’associació, ja que la Llei de règim electoral i de referèndum només inclou dos capítols relacionats al referèndum: un per a la reforma constitucional i un altre, amb tan sols tres articles, sobre el “referèndum consultiu”. I aquest darrer capítol parla de la convocatòria d’aquest, que fan els coprínceps a petició del cap de Govern (amb el suport de la majoria del Consell General), de la fixació de la pregunta i la data per a la consulta, que “seran fixades pel Govern amb l’acord del Consell General” i de la proclamació dels resultats, que “es farà de manera que quedi simultàniament clara i manifesta la voluntat expressada pels votants de totes i cadascuna de les parròquies i la del conjunt del poble andorrà”. Però no es preveu, per exemple, amb quin percentatge de vot es considera aprovat o no, com sí que es fa per a la reforma constitucional.