L’executiu s’ha fixat un termini de divuit mesos per poder enllestir la candidatura perquè Andorra esdevingui el primer país del món a ser considerat de manera íntegra Reserva de la Biosfera de la Unesco. Així ho van explicar ahir el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el director d’Actua Innovació, Marc Pons, en la presentació del projecte, una iniciativa que obtingui finalment o no aquest reconeixement servirà per poder “planificar un creixement sostenible del país”, tal com va apuntar el ministre.

Gallardo, que va precisar que un cop lliurat el dossier de la candidatura passats aquests divuit mesos en caldran quatre o sis d’addicionals perquè “el comitè emeti el seu criteri”, va assegurar que “el projecte ens permetrà encetar processos de reflexió per trobar l’equilibri entre posar en valor l’entorn natural i el creixement econòmic sostenible”. I és que el ministre i Pons, van fer èmfasi a explicar el que és una reserva de la biosfera i el que suposa per diferenciar-la “d’altres figures” que impliquin una protecció.

En aquest sentit, el director d’Actua, que va precisar que actualment hi ha 701 territoris declarats Reserva de la Biosfera a 124 països i que 21 són transfronterers, va assegurar que “no és una figura de protecció, sinó que recerca el consens entre creixement econòmic i preservació del patrimoni natural”. I per esvair dubtes va posar els exemples de tres territoris que tenen la declaració de Reserva de la Biosfera i on “hi ha activitat econòmica” com són Menorca, Les gorges de Gardon, a Nimes, i Sierra Nevada.

Precisament, el Principat s’inspira en el cas de Menorca, on el treball per esdevenir reserva de la biosfera i la capacitat posterior per donar valor a aquest reconeixement li ha permès “apostar cap a un model de turisme sostenible i tenir un model ben diferenciat de Mallorca i Eivissa”. Per això, l’estudi de viabilitat del projecte es va encarregar al despatx menorquí Huguet Abogados.

En aquesta línia, Gallardo, que va deixar clar que la candidatura d’Ordino per esdevenir reserva de la biosfera és “compatible” amb la iniciativa perquè s’hi declari tot el país, va exposar les “fortaleses” que assenyala l’estudi, com són que Andorra disposi “d’un patrimoni natural i cultural representatiu, poc pertorbat i d’alt valor”, que ja tingui també “espais naturals protegits” així com que l’ordenament jurídic vigent ja compti amb “lleis alineades amb els objectius estratègics” d’aquest programa de la Unesco. El ministre va destacar que l’informe considera també fortaleses el fet de tenir un compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, l’estructura de propietat del territori, majoritàriament demanial, així com “sensibilitat social a preservar valors patrimonials del país”.

Quant als requisits i recomanacions de la candidatura, Gallardo va incidir en la importància de comptar amb el màxim consens polític i social així com amb la integració de totes les parròquies. També es vol un treball “transversal” amb la participació de tots els sectors econòmics i agents socials i es preveu la creació del Consell estatal de la biosfera, amb participació del Govern i els comuns, per determinar les accions i polítiques necessàries per a una futura Agència estatal de la biosfera.