Diari digital d'Andorra Bondia
La xarxa de calor del CTR ja alimenta els Serradells.
La xarxa de calor del CTR ja alimenta els Serradells.

El Govern es manté: el gas natural és més “net i segur” que el gasoil


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Comú d'Andorra la Vella

Tant el Govern com FEDA van refutar ahir les conclusions d’estudis i veus expertes que posen en dubte els projectes de cogeneració amb gas que està desenvolupant la companyia elèctrica i que, segons ha dit en diferents ocasions, no cerquen la rendibilitat econòmica, sinó afavorir el medi ambient. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va reiterar que el gas natural és un combustible més net que el gasoil, fins i tot tenint en compte les emissions que hi ha des de la seva extracció. A més, va defensar que les xarxes de calor que s’estan desplegant treballen amb sistemes més centralitzats i eficients si es compara amb la situació actual d’Andorra, en què la gran majoria de calefaccions funcionen amb sistemes individuals que cremen gasoil. 
Així, preguntada sobre si aquests projectes compleixen amb els acords de París, tot i funcionar amb combustibles fòssils i seguir generant emissions, la ministra va afirmar que “van en la línia del compromís que va adoptar Andorra en el marc de l’acord de París”. En aquest sentit, va recordar que el Principat va dir que reduiria un 37% les emissions. A més, va indicar que, si bé es van demanar mesures als estats per no anar més enllà d’un increment de 2 graus de temperatura, Andorra va fer un pas més fixant-se com a límit 1,5 graus. També va explicar que no s’ha optat per la utilització d’energies renovables per a la producció de calor, i que aquest tipus d’energies es plantegen per a la producció elèctrica (es vol anar fins al 75% d’aquesta). 
Tant Calvó com el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, van insistir en la seguretat en el transport del gas natural. Així, van afirmar que aquest material es portarà en forma liquada i no estarà a pressió (van indicar que arriba a 0,7 o 0,8 bars, “l’equivalent a un rajolí d’una aixeta de casa”). A més, Travé va exposar que a Espanya hi ha uns 40.000 desplaçaments de cisternes de gas i no hi ha hagut “cap accident conegut”. Fins i tot a Madrid, més de la meitat del transport públic funciona amb gas natural comprimit, un fet que el va portar a afirmar que “no hi ha cap dubte sobre la seguretat” d’aquest combustible.
A la planta de cogeneració de Soldeu arriben actualment entre dues i tres cisternes a la setmana a l’hivern, mentre que a l’estiu se n’hi desplaça una cada tres o quatre setmanes. Aquest gas prové del port de Barcelona i té per origen països com Algèria principalment i també Qatar, Trinitat i Tobago i Noruega. FEDA és qui realitza la compra en funció de les necessitats i varia de proveïdor segons el preu. 
Quant al projecte de cogeneració del Pas de la Casa, que funcionarà al 50% amb gas natural i biomassa, la intenció és començar a construir l’edifici a mitjans de l’any que ve, mentre que la xarxa de distribució es faria cap al 2021 per tal de donar servei a finals d’aquest mateix any. El pressupost és d’11 milions d’euros. 

La xarxa de calor del Centre de Tractament de Residus comença a alimentar els Serradells

La xarxa de calor del Centre de Tractament de Residus (CTR) ja alimenta el centre esportiu dels Serradells. Durant dues setmanes, el servei es farà de forma provisional, ja que s’està acabant de regular el sistema de producció. En tot cas, al desembre el funcionament ja estarà normalitzat i això permetrà cobrir les necessitats d’aigua calenta sanitària, calefacció i l’aigua de la piscina quan estigui en funcionament. Així, amb aquest sistema es cobrirà el 80% de la despesa de calefacció. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va afirmar que els estudis indiquen que es podrà estalviar un 30% de la despesa en gasoil, que avui puja a uns 200.000 euros. És per aquest motiu que es va celebrar que “ara traiem algun petit benefici de tenir el forn a Andorra la Vella”. Aquest és el primer edifici que es connecta a la xarxa i la previsió és que a finals del 2020 ja es pugui donar servei al Prat del Rull, la Baixada del Molí fins al Poliesportiu d’Andorra i la zona de Borda Nova. L’obra té un pressupost de 15 milions i l’actuació fins als Serradells suposa un 2% del total. 

Govern
manté
gas natural
gasoil
net i segur

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte