El govern espanyol ha presentat un informe sobre les principals mesures i accions que l'Estat veí haurà de desenvolupar durant la seva presidència del Consell de la Unió Europea durant el primer semestre del 2010.

Entre les accions que haurà de desenvolupar el departament d'Hisenda, es troba la consecució d'acords antifrau amb països extracomunitaris, entre ells Andorra.

La vicepresidenta primera i ministra de la Presidència, María Teresa Fernández de la Vega, i el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, han lliurat al Consell de Ministres espanyol un informe en què es resumeixen les principals accions que hauran de desenvolupar cadascun dels departaments ministerials en el marc de la presidència espanyola de la Unió Europea.

Entre els objectius fixats, des d'Hisenda hauran d'ampliar el model d'acord polític que existeix amb Liechtensten a d'altres països extracomunitaris, principalment Andorra, Mònaco, San Marino i Suïssa. El departament també s'encarregarà de les directives vinculades a la lluita contra l'evasió fiscal i l'assoliment de normes de transparència i de simplificació administrativa, prioritàriament en quatre àmbits: la fiscalitat de l'estalvi, la cooperació administrativa, l'assistència mútua en matèria de recaptació, i les regles de facturació electrònica en IVA. Una altra de les fites és l'establiment de l'Eurofisc com a xarxa descentralitzada d'intercanvi d'informació sobre el frau en l'IVA entre els Estats membres.

La prioritat de la majoria de departaments serà la de desenvolupar l'Estratègia Europa 2020, amb diversos objectius. Econòmicament, es fomentarà el potencial de creixement europeu, abordant el problema de l'envelliment de la població, resolent l'atur amb la generació de llocs de treball de qualitat, impulsant una economia més eficient i incrementant la coordinació entre els Estats membres. En el camp educatiu, es vol enfortir els vincles entre formació, creativitat, innovació i ocupació laboral en tots els nivells de l'ensenyament, com a motors per la recuperació econòmica sostenible de la UE. També s'insisteix en la incorporació de mecanismes específics per possibilitar la millora en la inserció laboral dels joves.

Pel que fa a la cultura, es pretén enfortir el seu paper com a factor de desenvolupament territorial amb el fi de situar Europa en una posició de lideratge en matèria d'informació i coneixement. I en l'àmbit dels afers exteriors i la cooperació, es vol desenvolupar el Tractat de Lisboa, impulsant, entre d'altres accions, la iniciativa legislativa popular i l'adhesió al Conveni Europeu per la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, i ampliant el nombre d'escons al Parlament Europeu.