Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera general del PS, Susanna Vela.
La consellera general del PS, Susanna Vela.

El Govern esperarà tenir el pla de salut mental abans de contractar més personal


Escrit per: 
Redacció/Foto: PS

Malgrat que el volum de pacients tractats per l’àrea de Salut Mental de l’hospital va registrar un increment, l’any passat la plantilla no es va veure augmentada. En total són 57 professionals (quatre dels quals són de substitució i tres de guàrdia). El Govern vol esperar a tenir enllestit el Pla integral de salut mental i addiccions d’Andorra (Pisma) abans de contractar més personal, ja que serà dins del marc d’aquest on quedaran definides les estructures i els recursos humans necessaris per donar resposta a l’atenció dissenyada. Així ho ha indicat el ministeri de Salut arran d’una pregunta formulada per la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela.

L’evolució a l’alça dels usuaris de l’àrea de Salut Mental no és una novetat del 2020. Si observem els principals trastorns dels pacients d’aquest servei veiem que pel que fa als adults el nombre d’atesos el 2020 era superior al del 2019, i el del 2019 era superior al del 2018. Des del març de l’any passat, moment en què va esclatar la pandèmia de Covid-19, els trastorns depressius eren els més freqüents en les dones majors de 18 anys (amb una mitjana de 170 pacients mensuals) mentre que els trastorns adaptatius i per estrès eren els principals entre els homes (amb una mitjana de 47,7). L’any 2019, en les dones de més de 18 anys, els trastorns depressius també eren els més freqüents (amb una mitjana de 154 pacients). En els homes, en canvi, prevalia el trastorn relacionat amb el consum d’alcohol (amb una mitjana de 48 pacients). L’any 2018, entre les dones de més de 18 anys la depressió tornava a ser el principal trastorn (amb una mitjana de 121 pacients) i en el cas dels homes, els trastorns relacionats amb el consum d’alcohol (amb 47 de pacients de mitja).

Pel que fa als infants, i en relació amb dades del 2018, el trastorn més freqüent entre les nenes i els nens de fins a 11 anys és el dèficit d’atenció i hiperactivitat (amb una mitjana de 8 pacients en les nenes i de 31 en els nens). L’any 2019 les xifres eren de 6 pacients de mitjana en les nenes i de 34 en els nens. I quant als adolescents, entre les noies predominava el 2018 els trastorns adaptatius i per estrès (amb una mitjana de 18) i entre els nois el dèficit d’atenció i hiperactivitat (una mitjana de 27).  El 2019, el tipus de trastorn més present eren aquests mateixos per als adolescents però entre les noies la mitjana era de 14 i en els nois de 32. 

A l’últim, el PS pregunta per l’encaix dels psicòlegs a la cartera de serveis que el ministeri de Salut està tancant i quines són les condicions de reemborsament pels seus actes. A això, Salut exposa que està treballant en la definició de la Cartera de serveis i productes sanitaris i que serà aquesta qui haurà de definir, entre altres aspectes, quin és l’encaix de les prestacions dels psicòlegs en el finançament públic. Això, diu, implica definir les prestacions, com s’han de prestar i qui les ha de prestar, com també concretar els circuits i les indicacions per poder prescriure aquests actes.

Govern
pla de salut mental
contractar
personal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte