El Govern ha fixat per decret el nombre màxim de refugiats  ucraïnesos que acollirà el país: seran 250 els que podran residir legalment al país a través del reagrupament familiar o bé del permís de sojorn i treball en qualitat de beneficiaris de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries. Almenys ara per ara, i així s’ha comunicat a Acnur i a d’altres institucions internacionals. Això no vol dir que la xifra no es pugui ampliar. Ho han explicat aquesta tarda la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el ministre portaveu, Eric Jover. Ha estat aquest últim qui ha insistit en diverses ocasions que per sostenir una acollida digna d’aquestes persones en el temps cal posar certs límits i la xifra fixada és, al seu parer, “generosa i gestionable” i també proporcionada a la dimensió del Principat. Una xifra, però, que ja pràcticament s’ha assolit, segons les dades facilitades avui. Així, actualment ja hi ha 244 refugiats inscrits al registre de Govern, un centenar dels quals ja han obtingut el permís de treball. D’aquestes 244 persones, 164 són dones i 80, homes. Els menors d’edat són 75, 41 dels quals ja estan escolaritzats en centres dels tres sistemes educatius.  

Per la seva banda, Ubach ha detallat el procediment d’acollida i sojorn de les persones desplaçades a causa de la situació humanitària a Ucraïna tal com es recull en el decret publicat avui mateix al BOPA. A més del circuit que han de seguir, des de la inscripció al registre enviant un correu a Afers Exteriors fins a l’entrevista amb els tècnics d’Afers Socials que recullen les necessitats d’aquestes persones, ha detallat que per obtenir les autoritzacions d’immigració han d’acreditar la immunització del coronavirus i si no la tenen, es procurarà la seva vacunació. També ha remarcat que fins que no aconsegueixen el permís de treball, l’atenció sanitària és gratuïta i un cop ja tenen l’autorització de sojorn i treball “es permet la seva afiliació a la CASS”. 

Ubach ha posat en relleu la importància de la coordinació interministerial entre Afers Socials, Joventut i Igualtat,  Presidència, Economia i Empresa, Salut, Educació i per poder atendre de la millor manera possible les necessitats específiques d’aquestes persones pel que fa a l’allotjament, la manutenció i altres despeses bàsiques així com l’accés a l’educació, a l’acolliment lingüístic, a les prestacions socials i sociosanitàries i a l’ocupació. 

També Jover ha fet extensiva la coordinació a les entitats i els ciutadans que volen donar un cop de mà precisament “per no trobar-nos amb la dificultat de no poder acollir totes les persones que arriben”  i “vigilar que el nombre de refugiats no ens superi”, si cadascú va a la seva. I és que ara la situació és molt diferent a la dels refugiats sirians que havien d’arribar a través de corredors humanitaris. Actualment, ha fet notar, aquestes persones arriben a Andorra perquè un cop surten d’Ucraïna, accedeixen a la Unió Europea per Polònia i un cop allà tenen llibertat de moviment. De tota manera, ha obert la porta que els nouvinguts es puguin acollir també a la quota general de treball que té encara 380 vacants. 

Quant a les ajudes concretes que ja s’estan donant als refugiats, el  ministre portaveu ha detallat que 26 nuclis familiars estan rebent ajuda de la Creu Roja Andorrana i 33 de Càritas. A més, des d’Afers Socials ja s’han concedit 54 ajuts per cobrir necessitats bàsiques i també s’han atorgat 41 targetes de prepagament per comprar a centres comercials i 46 abonaments de transport públic. 

Preguntat sobre si des del Govern es plantegen que puguin arribar al país menors no acompanyats com passa en altres indrets, Jover va declarar que tot i que es pugui estudiar, es tracta d’un tema “amb molta complexitat” i “ens fa por” perquè aquestes situacions propicien a voltes el tràfic de persones i “hem de ser capaços de no fer el joc” a aquest tipus de conductes delictives. Per aquest motiu, ha manifestat que només es faria en cas de tenir “la seguretat absoluta” que es pot fer la traçabilitat d’on es troben aquestes persones en tot moment. 

De moment, cap bloqueig
Finalment, i pel que fa a l’aplicació del decret que preveu el bloqueig d’actius de persones físiques i jurídiques de Rússia i Bielorússia, Jover ha expressat que de moment no s’havia procedit a cap  bloqueig perquè “és massa aviat” i “no hi ha encara cap persona ni cap societat identificada”.

La investigació pel primer comboi, activa
La investigació engegada pel cos de bombers en relació amb els quatre efectius que van entrar a Ucraïna per portar una part de l’ajuda humanitària continua oberta, segons ha confirmat ahir el ministre portaveu, Eric Jover. En concret, ha afirmat que se centra actualment a analitzar què va passar exactament i si l’incompliment de l’ordre d’entrar a Ucraïna “pot portar conseqüències o no”. Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha assenyalat que el comboi estava liderat per la Creu Roja Andorrana, una entitat independent. Per aquest motiu, ha manifestat que en cap moment es va intervenir des del seu ministeri en tot aquest assumpte perquè “no hi teníem res a dir”.