Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern i els comuns tanquen la filosofia de la reforma competencial
El Govern i els comuns tanquen la filosofia de la reforma competencial

El Govern i els comuns tanquen la filosofia de la reforma competencial


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern i els comuns van donar per tancada finalment ahir “la filosofia” de la reforma de les competències i les transferències, segons va anunciar el cap de Govern, Antoni Martí, durant la reunió de la junta de presidents, de manera que ja ha arribat  l’hora d’incloure el Consell General en les negociacions.
Així ho va explicar ahir, en la compareixença posterior a la junta de presidents, la sub-síndica general, Mònica Bonell, que va precisar que els cònsols tenen “la voluntat de reunir-se amb els grups parlamentaris per explicar-los la filosofia de la modificació de les lleis de competències i transferències”, una trobada que, com a molt aviat, es produirà el 20 de març.
En aquest sentit, Bonell, que va explicar que el cap de Govern també va manifestar el seu oferiment per mantenir una trobada amb els grups parlamentaris abans del 20 de març per explicar-los el posicionament de l’executiu, va precisar que els mandataris parroquials han fixat aquesta data perquè abans “volen informar de l’acord les respectives minories comunals perquè puguin donar la seva opinió”, de manera que la reunió amb els grups parlamentaris es faria aquella setmana, tot i que no necessàriament el dilluns 20 de març.
Així mateix, la subsíndica, que va recordar que el document consensuat entre l’executiu i els comuns “no està tancat” i que “s’haurà d’aprovar al Consell General”, va destacar que la reunió amb els grups serà una primera presa de contacte. I és que Bonell va voler diferenciar entre “la filosofia” de l’acord per a la reforma competencial i el fet que el Govern estigui d’acord amb els treballs que s’han fet fins ara dels “serrells” que cònsols i grups puguin parlar, ja que hi ha alguns aspectes, tant pel que fa a les competències com en els criteris que es pretenen utilitzar per al repartiment de les transferències, que tal com va avançar el BonDia es fixaran en 55 milions d’euros,  en què no hi ha acord entre els diferents comuns, que han volgut fer reserves sobre aquestes qüestions a l’espera de conèixer el posicionament dels grups parlamentaris.
En aquest sentit, Bonell va explicar que el cap de Govern va reiterar en la junta de presidents la seva voluntat perquè aquesta reforma pugui tirar endavant “amb el màxim consens possible”.
D’altra banda, en la reunió de la junta de presidents es va confirmar la sessió de control a l’executiu per al dijous 9 de març, per a la qual de moment ja hi ha una desena de preguntes, així com la reserva dels dies 16 i 29 de març i 20 d’abril per a la celebració de sessions ordinàries. Per al 4 de maig està prevista una altra sessió de preguntes a l’executiu.

Definits els actes de la Constitució i homenatge a les parlamentàries

La junta de presidents va servir també per acabar de definir els actes per celebrar, el 14 de març vinent, el 24è aniversari de la Constitució. Així, segons va informar Bonell, i com és habitual el dia anterior, 13 de març, a partir de les cinc de la tarda hi haurà jornada de portes obertes i visites guiades a Casa de la Vall i al nou edifici del Consell General, unes visites que també es faran per als més petits, que a dos quarts de sis podran gaudir de l’actuació del mag Toni. Després, repartiment de coca i xocolata per als assistents i a dos quarts de nou de la nit, actuació dels Castellers d’Andorra. Ja el dia 14 continuaran les visites guiades des de les deu del matí. A dos quarts d’onze, concert d’Andorra Gospel Cor, a les dotze de l’ONCA i a la una ballada de sardanes. A la tarda, la sessió tradicional de la Constitució. D’altra banda, i amb motiu del Dia de la dona, Bonell va explicar que es vol fer un homenatge a totes les dones que han estat conselleres generals, una quarantena des del 1984. L’acte es farà el 7 de març i consistirà en una foto de família de totes les dones que han ocupat un escó parlamentari i es llegirà un manifest.

L’informe de l’avaluació del Greco, el 19 de juny

L’informe corresponent al quart cicle d’avaluació sobre Andorra del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) estarà enllestit el 19 de juny vinent, segons va anunciar la sub-síndica general. Mònica Bonell va informar també que la comissió legislativa d’Interior nomenarà un parlamentari per tractar amb el Govern de les recomanacions que es puguin fer a l’informe.
Cal recordar que en aquesta quarta avaluació es tracta específicament sobre prevenció de la corrupció de parlamentaris, jutges i procuradors.

junta de presidents
Govern
comuns
transferències
competències
Consell General
Mònica Bonell

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte