Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, abans de la compareixença posterior al consell de ministres.
El ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, abans de la compareixença posterior al consell de ministres.

El Govern “no veu amb bons ulls” apujar més els lloguers més baixos


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

Malgrat desconèixer si s’han rebut ja la vintena de propostes acordades dimarts per la Comissió Nacional de l’Habitatge per traslladar-les al Govern de cara a la llei de mesures sobre l’habitatge per al 2023, i òbviament sense haver tingut temps d’analitzar-les, l’Executiu ja ha advertit que “no veu amb bons ulls” la proposta d’incrementar per sobre de l’IPC aquells lloguers més baixos.  

Així ho ha assegurat avui el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, que ha assegurat que “no és un bon senyal a donar que amb les circumstàncies actuals pugui haver-hi un increment significatiu per sobre de l’IPC”, malgrat admetre que “som conscients que pot haver-hi preus de lloguer que fa anys que no s’han actualitzat”.

Sigui com sigui, i en un context d’escalada de preus i on el Govern està tirant endavant mesures per incrementar el poder adquisitiu dels ciutadans, l’Executiu té clar que “de manera general el que s’ha de fer en la situació actual és protegir els preus del lloguer”, ha remarcat el ministre, que ha insistit que malgrat que “no ens agrada desenvolupar mesures intervencionistes”, davant la situació present “el que hem de fer és protegir la part més feble, que en aquest sentit, és el llogater”.

Així mateix, i interpel·lat si davant l’escalada de la inflació es podria adoptar alguna mesura per tal que no s’apliqués el total de l’IPC al preu dels lloguers, Jover ha destacat que es tracta d’una qüestió que es troba sobre la taula, si bé va advocar per esperar a veure quina és l’evolució de la inflació de cara al segon semestre de l’any i si hi ha o no una moderació dels preus.

Gradació en l’increment
La proposta de la Comissió Nacional de l’Habitatge per augmentar més enllà de la inflació aquelles rendes arrendatàries més baixes preveia una gradació en l’increment, que es proposava de fins a un 30% per a aquells lloguers de renda igual o inferior a 4 euros el metre quadrat. Per a lloguers d’entre 4 i menys de 6 euros el metre quadrat es plantejava un augment del 20%, per als d’entre 6 i menys de 8 euros, del 10%, i per a tots aquells on la renda fos igual o superior als 8 euros el metre quadrat, es preveia incrementar-los amb l’IPC.

Amb tot, tal com ja va explicar dimarts el president de l’Institut Nacional de l’Habitatge, Josep Maria Pla, es proposava limitar l’increment del lloguer al 30% dels ingressos de la persona arrendatària o de la unitat de convivència.

D’altra banda, des de la comissió es proposa que la possibilitat ja existent que hi pugui haver un acord entre les parts per en lloc de prorrogar un any el contracte fer-ne un de nou per a cinc anys amb un 10% d’increment i les actualitzacions d’IPC corresponents passi a ser obligatòria.

Així mateix, es proposa regular l’obligació de dipositar la fiança dels contractes d’arrendament d’habitatges davant l’INH, fet que permetria reduir la conflictivitat derivada del retorn de la fiança i a la vegada regular la figura de l’aval-lloguer de manera que es garantiria a la propietat en cas de manca de pagament de la renda,” una cobertura màxima de quatre mesos per a les inferiors a 900 euros de residència habitual i permanent i amb sentència ferma de desnonament.

També de cara a la llei de mesures sobre l’habitatge per al 2023, tal com ja va avançar el BonDia, la comissió ha plantejat  que s’estableixi com a requisit per assignar la quota d’immigració que l’empresa “garanteixi l’accés a l’allotjament de la persona estrangera” , i a la vegada que s’actualitzi l’import que es pot deduir del sou quan es proveeix directament l’allotjament al treballador.

Des de  la comissió es proposa també una deducció de l’1% de l’impost general indirecte (IGI) sobre les vendes d’habitatges destinats a lloguer fetes per empreses, així com que es reguli la cessió d’habitatges al Govern, al Fons d’Habitatge o a l’INH per destinar-los a habitatges de protecció pública. En aquesta mateixa línia, es demana també que davant execucions hipotecàries i de subhastes judicials s’habiliti legalment el dret de preferent adquisició a favor de l’Administració, del Fons d’Habitatge o de l’Institut Nacional de l’Habitatge.

Altres propostes

Residents passius: No incentivar la compra d’habitatge com a principal inversió obligatòria de residents passius i proposar una inversió a través del fons.

Conflictes: Reduir els terminis de resolució judicial dels conflictes, analitzant-ne les causes i aportant-hi solucions, i activar altres mitjans de resolució.

Vulnerabilitat: Definir i establir un protocol formal de coordinació entre Afers Socials i la Batllia per anticipar-se a les problemàtiques.

Contractes: Regular l’INH com a dipositari de fiances per afavorir la resolució de conflictes i dotar de garanties els propietaris en cas d’impagament.

Associacions: Regular la legitimació activa de les associacions de propietaris i de llogaters perquè puguin personar-se en causes.

Govern
lloguers

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Si ya perque no nos futeu fora del pais perque aviat o paguen pis o menjen aixo no pot se señor perque no feu algo per la ciudadania
De quines mesures parleu per augmentar el poder adquisitiu dels ciutadans? QUINES?!!!!! el bus?... no comments...
Hauriem de marchar tots els treballadors i que es netegin el cul ells solets, en un any de mandat s'han carregat el país!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte