Diari digital d'Andorra Bondia
Jover en la roda de premsa celebrada ahir.
Jover en la roda de premsa celebrada ahir.

El Govern preveu pel 2020 un any de negociació “molt intensa” amb la UE


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/J.A.V.

El Govern preveu que el 2020 sigui un any de negociació “molt intensa” de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Així, en la trobada celebrada el 3 de desembre entre el Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) i la missió d’Andorra davant de la UE es va acordar un calendari de sessions per a aquest exercici que estableix reunions de treball entre el 3 i el 6 de febrer, el 23 i el 27 de març, el 8 i l’11 de juny i altres sessions per determinar al mes de setembre i desembre. A més, els negociadors europeus estudiaran organitzar una missió tècnica específica addicional sobre la lliure circulació de persones. Aquesta es duria a terme després que Andorra hagi tramitat el primer document de posició sobre la matèria.

Segons va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, durant aquestes sessions es preveu analitzar 21 dels 25 annexos del cabal de la UE. Aquests fan referència als aspectes sanitaris, agricultura i transports, els referits a audiovisuals, telecomunicacions i protecció de drets, els d’energia, medi ambient, estadística, duanes, seguretat social, llibertat d’establiments, serveis en general, propietat intel·lectual, protecció al consumidor i diferents aspectes del comerç, certificacions, contractació pública o serveis postals, a banda de la sessió especial sobre la lliure circulació de persones. Des del Govern es va assenyalar que la secretaria d’Estat d’Afers Europeus treballarà en la posició inicial d’Andorra en cadascun dels annexos, identificant les adaptacions necessàries per poder complir amb les normes de la UE, tenint en compte les especificitats del Principat. Jover va indicar que aquest calendari “demostra la voluntat de les dues parts per tenir unes negociacions intenses per avançar en la matèria”.
Per altra banda, el Govern va aprovar ahir l’autorització per a la creació d’una circumscripció consular de l’Ambaixada de França. El ministre portaveu va remarcar que el compromís que va prendre el copríncep francès, Emmanuel Macron, en la seva visita a Andorra s’ha complert i va agrair-li la seva “sensibilitat”, ja que el servei dona resposta a les demandes dels residents gals que hi ha al país. El consolat obrirà les portes a partir de l’1 de febrer.

 

El Govern diu que acompanyarà el personal del Punt de Trobada

Després de la sentència del Tribunal Superior, que confirma que l’empresa que gestiona les instal·lacions del Punt de Trobada les ha de retornar a la propietat, el ministre portaveu, Eric Jover, va afirmar que el Servei d’Ocupació i el departament de Treball asseguraran que la transició es fa de forma “ordenada i amb les màximes garanties per als treballadors”, més de 400. Jover va dir que en el passat, Ocupació ha hagut d’atendre situacions més complicades (durant l’època de crisi) i que ara “farà el que sigui necessari” per oferir acompanyament. De la seva banda, el grup parlamentari demòcrata va demanar a les dues societats que posin tots els mitjans perquè els empleats conservin la feina i drets laborals i es va posar a disposició d’aquests.

 

Canvi en les vacunacions

El Govern va modificar el calendari de vacunacions per incloure la vacuna contra el rotavirus i la vacuna contra la malaltia meningocòccica invasiva causada per Neisseria meningitidis dels grups A, C, W135 i Y. A banda, l’executiu va informar que ja s’han adherit a la via preferent 49.400 persones (un 65% de la població). L’1 de gener entraran en vigor les noves tarifes.

28 noves estadístiques

El Govern va aprovar el programa estadístic per al 2020. Aquest preveu 165 activitats diferents, 28 més que l’any passat. Entre aquestes destaca les taules de mortalitat, l’estadística sobre ensenyament superior, sobre consum farmacèutic i sobre els ajuts i beques a l’esport. Això ja suposa que s’han desplegat el 78% dels objectius previstos en el Pla d’estadística.

 

 

 

 

acord d'associació
ue
consolat
Punt de Trobada

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte