El Govern treballa “intensament” en el protocol que fixarà com es podran passar les festes de Nadal. Així ho ha assegurat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha reiterat que no serà un Nadal “com els que hem viscut, però l’objectiu és que puguem celebrar molts Nadals després”. I és que la “fragilitat” de la situació sanitària fa que s’hagin de preveure límits per unes festes que, va advertir, si no se segueixen les recomanacions fixades es corre un gran risc que siguin l’inici d’una tercera onada de la pandèmia. “Ens preocupa molt”, ha afirmat el ministre.

En aquest sentit ha indicat que el protocol està basat “en grups bombolla, quins es podran triar i quins es podran barrejar”, i ha remarcat que un cop feta la tria, s’ha d’evitar interaccionar amb altres. El ministre no ha volgut quantificar el nombre de persones que es podran agrupar, ja que ha explicat que és una qüestió que encara s’està treballant i tan sols es disposa d’un esborrany.

La segona pota del protocol seran els testos massius abans dels àpats familiars. La voluntat és que “el màxim de persones puguin estar cribrades el mateix dia de la celebració”. I en tercer lloc, ha apuntat que es demanarà a totes les personse que hagin marxat de vacances fora del país que un cop tornin es cribin i que si pot ser, també es facin testos abans de les trobades que tingui previst dur a terme.

Amb tot, ha advertit, “podem posar les mesures que vulguem, però si no hi ha un gran compromís de la població tindrem una tercera onada del virus després de festes. Segur”.

Pistes d’esquí
Una altra de les incògnites que queda per revelar és la data d’obertura de les pistes d’esquí. Benazet ha assegurat que encara no hi ha una decisió presa, però ha reconegut que “tots els països que estem interrelacionats hi estem treballant”. En aquest sentit, mitjans espanyols han recollit avui les declaracions del president de l’Aragó, Javier Lambán, en les quals explicava que havia rebut una trucada del cap de Govern, Xavier Espot, per mostrar-li la seva disposició a fer el que facin aragonesos i catalans. Cal tenir present que a Espanya encara no hi ha una decisió presa, tot i que la ministra de turisme, Reyes Maroto, va advocar per l’obertura. Avui mateix, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, a preguntes de la premsa també ha indicat que se segueix treballant aquest aspecte i que si bé es disposa de les competències en la matèria, la decisió s’emmarcarà “en el debat europeu”.

El ministre Benazet també ha informat que encara no es té resposta de la Generalitat sobre la possiblitat d’equiparar-se a l’Alt Urgell per rependre la mobilitat entre els dos territoris a partir de dilluns. Està previst que el Procicat es torni a reunir dijous i seria llavors quan es podria adoptar una decisió al respecte.

33 positius nous i menys de 800 casos actius
El Govern ha informat avui de la detecció de 33 positius més de coronavirus, fet que eleva fins a 6.745 els casos totals diagnosticats des de l’inici de la pandèmia. En la segona onada ja se n’acumulen 5.887. Amb tot, avui han disminuit en 46 els casos actius, que s'han situat en 796. Benazet també ha informat de 79 altes noves des de diumenge. A l’hospital hi havia avui 27 persones ingressades, 21 a planta (després de sumar-n’hi dues a última hora procedents de l’UCI), i 6 a la unitat de cures intensives, de les quals 3 ventilades mecànicament. A les escoles hi havia 43 aules en vigilància activa, 8 menys que el dia anterior. D’aquestes, 15 estaven totalment tancades i 28 tenien aïllaments parcials. A més, hi havia 27 classes més en vigilància passiva.

El ministre també ha informat avui de l’inici del cribratge d’hivern al col·lectiu escolar, començant per alumnes i personal de batxillerat, formació professional i ensenyament superior. Benazet ha indicat que no s’havien produït incidències destacables.