El Govern i els sindicats s'han tornat a reunir aquest dilluns al matí per tractar dels serveis mínims que s'han d'establir els dies que hi hagi vaga. La proposta presentada per la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, té la voluntat de garantir “els serveis essencials per a la comunitat”. Així, en diverses àrees o departaments que no tenen incidència directa en la comunitat, no es requereixen serveis mínims o s’ha establert un sol efectiu necessari. En altres àmbits on es considera imprescindible que hi hagi la totalitat o gairebé la totalitat dels efectius per garantir la seguretat i l’atenció als usuaris, s’han fixat percentatges més elevats. Així, en global es calcula que els serveis mínims proposats no superen el 15% del total del personal de l’administració, tot i que el portaveu dels sindicats, Gabriel Ubach, ha destacat que la proposta estava al voltant del 25% i que ara han d'avaluar-la. El que sí que s’ha acordat és que el preavís sigui de 48 hores. D'altra banda, el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior ha fet una primera proposta al Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) amb la voluntat que els serveis mínims que es puguin fixar assegurin “la seguretat de l’alumnat”, tal com ha remarcat el titular de la cartera Eric Jover. El ministre ha dit que hi ha punts en què ambdues parts coincideixen i d’altres serrells que encara s’han de tancar. El més important a hores d’ara són els serveis que s’haurien d’establir per a l’educació postobligatòria, ja que mentre que el sindicat creu que no en calen, des d’Educació es defensa un membre de l’equip directiu i un docent cada quatre classes a batxillerat i formació professional i també que es mantingui oberta la formació per a adults.

Representants dels sindicats i del Govern han mantingut aquest dilluns al matí una nova trobada per abordar els serveis mínims que s’hauran de garantir durant els dies d’aturada en el marc de la vaga general indefinida que van acordar els treballadors i que arrenca aquest dilluns mateix. En acabar la reunió la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, ha posat en relleu que la proposta que han fet arribar als sindicats té la voluntat de garantir “els serveis essencials per a la comunitat”. Així, en diverses àrees o departaments que no tenen incidència directa en la comunitat, no es requereixen serveis mínims o s’ha establert un sol efectiu. En altres àmbits on des de l'executiu es considera que és imprescindible que hi hagi la totalitat o gairebé la totalitat dels efectius per garantir la seguretat i l’atenció als usuaris, s’han fixat percentatges més elevats. Així, en global el Govern calcula que els serveis mínims proposats no superen el 15% del total del personal de l’administració, tal com han concretat en un comunicat. Un dels portaveu dels sindicats, Gabriel Ubach, ha destacat que la proposta estaria al voltant del 25%, la qual cosa els sembla “exagerat”, i ha conclòs que ells defensaran els percentatges que s’apliquen als països europeus. Ara han d'avaluar aquest document.

Si bé la valoració del percentatge d’aquests serveis mínims ha estat desigual entre els sindicats i l’executiu, el que sí que s’ha acordat ja és que el preavís sigui de 48 hores, tal com havien acordat els sindicats i malgrat que el Govern en demanava 72. Descarrega ha remarcat que des de l’executiu es feia aquesta proposta perquè sobretot les famílies i els particulars es puguin organitzar. “Hem acceptat el termini de 48 hores com a raonable tot i que no òptim”, ha conclòs la ministra, afegint que s’havia demanat als representants dels treballadors un calendari de les accions “per ajustar els serveis mínims”. Ubach ha respost que veuen “difícil” que puguin lliurar aquest document i ha afegit que aquesta mateixa setmana ja hi podria haver el primer dia de vaga, tot i que tot està a l’espera de les diferents assemblees que facin els diferents sindicats, que han de decidir “el quan i el com”.

Com a exemple de la proposta que s’ha posat sobre la taula, Descarrega ha destacat que el Servei de Tràmits estarà en funcionament i podrà lliurar qualsevol documentació personal i que d'altres, com el COEX, estarà preparat per poder donar una resposta adequada en cas que hi hagués una nevada important.

Educació

També s’ha manifestat sobre els serveis mínims el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, que ha explicat que el ministeri ha fet una primera proposta al Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) amb la voluntat que els serveis mínims que es puguin fixar assegurin “la seguretat de l’alumnat”. El ministre ha destacat que hi ha punts en què ambdues parts coincideixen i d’altres serrells que encara s’han de tancar. El més important a hores d’ara són els serveis que s’haurien d’establir per a l’educació postobligatòria, ja que mentre que el sindicat creu que no en calen, des d’Educació es defensa que hi hauria d’haver un membre de l’equip directiu i un docent per cada quatre classes a batxillerat i formació professional i també es defensa que es mantingui oberta la formació per a adults, si més no, perquè els alumnes puguin gaudir de l’autoaprenentatge. 

Quant als serveis a maternal i primera i segona ensenyança sembla que s’està d’acord en què hi hagi un docent per cada tres classes a maternal i un col·laborador per cada dos classes i un docent per cada quatre classes a primera i segona ensenyança. Jover també ha manifestat que en funció del seguiment que es prevegi de la vaga es fixarà la jornada com a lectiva o no i per això ha destacat que les 48 hores de preavís és un termini “molt ajustat” si bé ha valorat que és “millor que 24 hores”. Un altre serrell que queda per tancar, tal com ha concretat Jover, és que des del ministeri es proposa que hi hagi un membre directiu per centre i des del SEP es vol que pugui ser o un membre de l’equip directiu o un inspector o cap d’àrea. El ministeri defensa la seva opció pel coneixement que tenen els responsables dels centre de l’estructura i els plans d’evacuació.

A l’últim i qüestionat sobre la carta que des del SEP es va fer arribar a l’associació de pares i mares d’alumnes de l’escola andorrana (Apaea) en què se’ls demanava que “animessin” els pares a no dur els fills a l’escola el dia o dies que hi hagi vaga, el ministre ha manifestat que considera que el sindicat s’ha “extralimitat” ja que correspon al Govern fixar si el dia serà o no lectiu.