Diari digital d'Andorra Bondia
Eva López, Maria Martisella i Carles Naudi el dia de la presentació de la llei.
Eva López, Maria Martisella i Carles Naudi el dia de la presentació de la llei.

El Govern reclama regular el vot electrònic i la participació ciutadana


Escrit per: 
Redacció / Foto: DA

El Govern ha emès un criteri favorable a la Llei qualificada de transparència i accés a la informació pública que van presentar conjuntament el grups parlamentaris de Demòcrates per Andorra, Liberals i Ciutadans Compromesos. Només fa dues aportacions que opina que s’haurien d’afegir al text legislatiu. Es tracta de la regulació del dret a la participació ciutadana, i també conseqüentment de “trobar la fórmula per implantar el vot electrònic”, diu el criteri de l’executiu.

Així doncs,  el Govern “valora molt positivament aquesta iniciativa legislativa” perquè permetrà organitzar l’establiment de les obligacions de publicitat activa i el reconeixement del dret d’accés a la informació pública, però també l’obligació dels càrrecs públics d’efectuar declaracions patrimonials. En aquest sentit, el Govern considera important incloure les bases que permetin definir i regular els àmbits, els mecanismes, però també els límits de la participació ciutadana, ja que considera que “són aspectes que estan íntimament lligats i que permeten complementar l’esperit d’aquesta llei”.  

En aquest sentit, l’executiu recomana modificar el títol II de la llei perquè inclogui un capítol que defineixi la participació ciutadana així com els seus principis generals. Així doncs, inclou el redactat que defineix el dret a la participació ciutadana com “el dret de la ciutadania a poder intervenir, de manera directa o indirecta, en les polítiques públiques a través de la deliberació i la cerca del consens”. A més, també considera que la participació pot ser de forma individual o col·lectiva a través de diversos processos i dels òrgans, mitjans i canals de participació que s’han de desenvolupar per reglament. També concreta que s’ha d’apostar per un model de participació ciutadana híbrid, digital i presencial.

El Govern estableix el termini de nou mesos per desenvolupar els reglaments d’aquest títol II de la llei.

Pel que fa a la implantació del vot electrònic, el Govern considera que seria “una bona eina d’aproximació i facilitaria la participació ciutadana”.

Quant a la informació d’Estat reservada que contempla la llei al capítol tercer, l’executiu recomana que “caldria concretar de forma específica les mesures i prevencions de protecció i considerar la idoneïtat d’establir un registre de consultes”.

A més, opina que el Govern hauria de designar lliurement els membres de la composició de la Comissió d’accés i avaluació de la documentació. 

Finalment, considera que, d’una banda, aquesta llei avança en el reconeixement de drets i obligacions per desenvolupar valors democràtics, i de laltra aprofita la intel·ligència col·lectiva i la participació ciutadana.

Govern
regular
vot electrònic
participació ciutadana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte