Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ahir al Consell General.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ahir al Consell General.

El Govern recorre al gabinet jurídic pels ajuts als autònoms


Escrit per: 
M.S. / Foto: Liberals d'Andorra

L’executiu està en espera de rebre la resposta del gabinet jurídic per veure si pot resoldre el problema de la incompatibilitat entre la prestació específica per a autònoms, que preveu la segona llei de mesures urgents, i la suspensió o reducció de la cotització a la CASS amb què es troben els treballadors per compte propi per la via reglamentària o ho ha de fer a través de la modificació de la Llei.
Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, que va sortir al rescat del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, davant les reiterades demandes sobre aquesta qüestió del conseller general del PS Pere López, que va insistir que cal fer-ho per llei i va instar l’executiu a aprofitar la proposta de modificació que els socialdemòcrates ja han entrat a tràmit parlamentari.
En aquesta línia Espot va recordar a López que “hi ha mecanismes més ràpids i efectius que una proposició de llei d’un grup de l’oposició” per poder resoldre aquesta qüestió, i va obrir la porta a presentar un projecte de llei de modificació per la via d’urgència i extrema necessitat.
Per la seva part, Gallardo va retreure a López que “volgués fer creure” que des del Govern s’havia deixat de banda els autònoms i va repassar les 21 mesures incloses en la segona llei així com les que ja preveia la primera, a les quals els treballadors per compte propi es podien acollir. Així mateix, el ministre va dir que dels 6.595 autònoms registrats a la CASS s’ha contactat amb 4.019 per informar-los de les mesures a la vegada que s’han enviat cartes a deu col·legis professionals i a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA).
D’altra banda, i en aquest cas responent a una pregunta de la parlamentària de Terceravia, Carine Montaner, sobre la situació econòmica arran de la crisi sanitària, Gallardo va avançar que els visitants al país han caigut un 35% durant el primer quadrimestre de l’any amb relació al mateix període de l’any passat. I és que si la davallada al març va ser del 57%, l’abril passat va ser del 100%, un fet “sense precedents”, com va qualificar-ho el ministre, que va recordar que les activitats essencials que s’han mantingut obertes representen el 45% del producte interior, de manera que “durant 60 dies el 55% del PIB ha estat en latència”.
En aquesta línia, Gallardo va remarcar que “els 75 dies de fronteres tancades han comportat una pèrdua de valor del  5,8%”, i va destacar que les importacions fins a l’abril han caigut un 28,4%. Així, i preguntat sobre l’efecte sobre el PIB, Gallardo, que va assegurar que l’“impacte econòmic està per sobre del de la crisi del 2008”, va reiterar que es podrien assolir valors similars als previstos per als països veïns, a l’entorn del 8% o 9%.

 

Canals adverteix que es retirarà el patrocini a l’Ultra Trail si no rectifica

Si els organitzadors de l’Andorra Ultra Trail, la societat Cims Màgics, es manté ferma en la seva decisió de quedar-se el 30% de la inscripció un cop cancel·lada l’edició d’aquest estiu i traslladada a l’estiu del 2021, Andorra Turisme es replantejarà el seu patrocini a la prova. Així ho va advertir la ministra de Turisme, Verònica Canals, en la sessió de control a l’executiu, on responent a una pregunta de la consellera general de Terceravia, Carine Montaner, va assegurar que “si no rectifica aquelles accions que poden malmetre la imatge d’Andorra, deixarem de donar-los suport econòmic”. 
Canals, que  va recordar que Andorra Turisme patrocina la prova des del 2009 per l’impacte que té per al país, va explicar que els organitzadors es van posar en contacte amb la societat pública per informar que davant la situació generada per la Covid-19 la prova no es podria celebrar amb les garanties suficients aquest estiu, motiu pel qual s’optava per deixar-la per al 2021. Andorra Turisme va evidenciar el compromís de traslladar el patrocini també per a l’estiu vinent i fins i tot va fer efectiva una part aquest any, va detallar la ministra, que va deixar clar que va ser amb posterioritat a aquesta trobada quan Cims Màgics va decidir retenir el 30% de les inscripcions que ja s’havien fet efectives.
En aquest sentit, Canals, que va recordar que Andorra Turisme és únicament patrocinadora de la prova i que per tant no pot obligar al reemborsament dels imports que s’han cobrat, es va mostrar contrària a aquesta política comercial, que dista molt de la seguida per altres esdeveniments de característiques similars.

Vilarrubla assegura que parla “sovint” amb el SEP

Aprofitant la pregunta del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, amb relació a la suspensió de la prova oficial de batxillerat (POB), la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va fer evident la seva sorpresa davant el comunicat fet públic dimecres pel Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) acusant-la de “manca de lideratge” i de “manca de diàleg”.
En aquest sentit, Vilarrubla va assegurar que des de l’inici de l’emergència sanitària provocada per la Covid ha mantingut “una quinzena de trobades” amb la secretària general del SEP i que fins i tot té correus del sindicat on li “agraeixen la comunicació” i les “facilitats” per tal de fer arribar les seves propostes. La ministra va recordar que no tots els docents estan afiliats al SEP, de manera que també es manté un diàleg fluid amb els equips directius dels centres per tal que les decisions adoptades arribin a tots els docents.
La ministra, que va assegurar que també els directors del ministeri han “reforçat la comunicació”, es va referir també als equipaments informàtics que des del ministeri s’han posat a disposició de les famílies que ho requerien. Així, Vilarrubla va explicar que hi ha una llista d’espera de 12 famílies que van fer la petició del material dilluns, a la vegada que al Servei de Tràmits hi ha una trentena de dispositius que s’havien sol·licitat però que no s’han recollit.

Montaner vol anar un pas més en la retallada salarial

La consellera general de Terceravia, Carine Montaner, va defensar ahir anar un pas més enllà en la retallada salarial que està preparant l’executiu i no quedar-se únicament en els càrrecs electes i amb els de confiança. La parlamentària va destacar que davant una situació com l’actual i quan s’estan demanant esforços a treballadors i empresaris “no pot ser que hi hagi personal a l’Administració que cobri més de dues vegades el sou del cap de Govern”.
Precisament, el líder de l’executiu, Xavier Espot, que va recordar que des del Govern es treballa per presentar un projecte de llei en aquest sentit, tal com preveia la Llei de mesures urgents, va reiterar que no es tocaran els sous dels directors dels departaments, ja que no es tracta de “sous estratosfèrics com es vol fer veure”. A més, Espot considera que tampoc seria justa una retallada en un moment on degut a la crisi sanitària de la Covid-19 molts dels directors i directores dels diferents departaments de l’Administració han hagut d’assumir un volum de feina important.
Des del grup socialdemòcrata, el seu president, Pere López, va demanar a Espot si amb la llei que es treballa es preveia també reduir el nombre ministres i secretaries d’Estat, una estructura de Govern de 25 persones, “gairebé tants com consellers generals”.

Patrimoni, contrari a l’arc lumínic de la Margineda

Patrimoni Cultural va fer un informe desfavorable amb relació al projecte d’arc lumínic que el Comú d’Andorra la Vella pretenia fer a la Margineda, projecte que finalment l’administració parroquial ha deixat en suspens davant la situació provocada per la Covid-19. Així ho va anunciar la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, responent a una pregunta de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela, a qui va informar també que des de Cultura es treballa amb el Comú per tal que aquest, aprofitant els treballs que es volen fer per reforçar la base del pont de la Margineda, embelleixi la zona.

Govern
recorre
gabinet
jurídic
autònoms
ajuts

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte