El Consell Econòmic i Social (CES) reunit aquest matí ha donat llum verd a l’obertura d’una nova quota general d’immigració per a 900 treballadors, que es podrà ampliar com sempre en un 30% per arribar així als 1.200 permisos. Aquesta quota és substancialment menor que l’anterior, que permetia l’arribada d’un total de 2.900 persones i que no s’ha esgotat, havent-se atorgat al voltant de 1.500 autoritzacions. En aquest sentit, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, que alhora ostenta la presidència del CES, ha manifestat que el Govern té la “voluntat d’anar reduint aquestes quotes” perquè entén que cal “fidelitzar” les persones i “evitar continuar amb les polítiques dels últims anys”. De fet, les dades relatives a l’ús de la quota anterior demostren, per Marsol, que “s’està trobant l’equilibri” per seguir donant servei a turistes i residents.

Aquest equilibri i la limitació que es vol de les quotes ha de repercutir a fer arribar “cada vegada mà d’obra més qualificada” i “sobretot per la imatge que volem i de com s’ha de tenir els treballadors en aquest país”, ha manifestat la ministra, que ha recordat que “és important” que tinguin un nivell i uns salaris “correctes”. Així, ha explicat que s’apugen els salaris marcats en la quota un 4,6%, d’acord amb l’IPC.

Així, amb aquesta nova quota n’hi hauria d’haver prou i per tant, tot i que Marsol s’ha compromès a posar-ho damunt la taula en el pròxim Consell de ministres, “serà difícil” donar resposta a la petició de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) d’ampliar la quota especial per permetre que entre 50 i 75 treballadors puguin acollir-se a la quota general amb només una temporada (quatre mesos) al país d’experiència. Segons ha explicat el president de l’organització patronal, Gerard Cadena, la quota especial es va “esgotar molt ràpidament” i hi ha empreses que s’han trobat amb personal que es voldrien quedar i que no han estat a temps d’acollir-s’hi, per això, i tenint en compte que aquests treballadors ara buscaran altres sortides, des de la CEA es demana analitzar la possibilitat d’ampliar la quota per donar cabuda a aquests treballadors, “que ja estan aquí, al servei de les empreses”, i que es doni resposta “al més ràpidament possible”. En aquest punt, Marsol s'ha compromès a donar una resposta la setmana vinent.

També serà “difícil” donar una resposta positiva a les demandes empresarials tenint en compte que també hi haurà una quota d’estiu, que malgrat no haver-ne determinat encara el contingent (serà amb probabilitat a la reunió que el CES celebri el mes vinent quan es faci la proposta) sí que, segons ha avançat la ministra, tindrà característiques similars a la d’hivern i serà en funció del sector.

Per la seva banda, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, ha assenyalat que des del sindicat “no veiem que es desestabilitzi el mercat” ampliant la quota especial en aquestes 50-75 persones i per això “no ens hi hem oposat”.