Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la reunió que es va celebrar ahir al ministeri d’Afers Socials.
Un instant de la reunió que es va celebrar ahir al ministeri d’Afers Socials.

El Govern vol escurçar els terminis de les adopcions internacionals


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El Govern, mitjançant el ministeri d’Afers Socials, treballa per mirar d’escurçar els terminis de les adopcions internacionals. Així ho va explicar el ministre competent, Víctor Filloy, en el marc d’una reunió que es va celebrar ahir amb el gerent del departament d’adopcions del Consell Nacional per a l’Adolescència i la Infància de la República Dominicana (Conani), Giovanni Hernández, i la directora dels centres de protecció del Conani, Natàlia Asmar. El ministre va aprofitar per fer balanç indicant que des del 1992, quan es van realitzar les primeres adopcions, el Principat n’ha registrat 114, 71 de les quals internacionals.
“Hem d’enfortir els llaços amb els països amb què tenim convenis perquè els terminis siguin els menors possibles i perquè aquests països confiïn en Andorra com a país d’acollida”, va afirmar Filloy. Actualment, l’espera per poder adoptar és d’entre quatre anys i mig i cinc, si bé els tràmits que es fan al Principat fins a obtenir l’autorització de la Batllia és només de sis mesos. “El procés és lent, però moltes vegades necessita que en tot el recorregut hi hagi el màxim de garanties i seguretat per a totes les parts”, va puntualitzar. En aquest sentit, va remarcar que trobades com les d’ahir “ens permeten intentar escurçar els terminis”. I és que l’estada de la delegació dominicana al país ha servit perquè veiessin de primera mà “l’entorn” que troben els infants adoptats. “Es tracta que durant la setmana vegin el sistema educatiu, el sanitari, la protecció social o la seguretat ciutadana perquè al país d’origen no tingui cap dubte que Andorra és un país que aporta seguretat i el màxim de confort per a aquells infants que venen en adopció”.
Un convenciment que sembla que es va endur la delegació dominicana. “La paraula que definiria la jornada és confiança. Estem més que confiats de les coses que hem vist fins ara i de la protecció que brinda el sistema del Govern als nostres nens com a país receptor”, va afirmar Hernández, que va afegir que durant la trobada “hem explicat les estratègies que estem desenvolupant en l’àmbit nacional per aconseguir una reducció del període d’espera, que és el més tediós del procés”. El representant del Conani va explicar que en el cas de la República Dominicana, el temps d’espera és d’entre tres i quatre anys.

Balanç
En el marc de la visita, el ministre Filloy va donar dades sobre el balanç d’adopcions al Principat. En aquest sentit, des que el 1992 es van fer els primers afillaments, se n’han registrat un total de 114, de les quals 43 corresponen a adopcions nacionals i 71 internacionals (dues es van fer l’any passat). En relació amb la República Dominicana, els convenis estan vigents des del 2006 i des de llavors s’han registrat sis adopcions. A part de la República Dominicana, actualment Andorra també té conveni d’adopcions amb Colòmbia, Filipines, Brasil, Eslovàquia, Xile i l’Equador. Per ara, no està previst ampliar el nombre de països amb qui es té conveni per poder adoptar “perquè pensem que ja tenim cobertes les necessitats del país” amb els  set estats amb qui es té relació.
Des del Govern també es va destacar que en la trobada el ministre va assenyalar que aquest any s’ha reforçat el servei post-adoptiu, que consta actualment d’un equip psicosocial complet per poder atendre totes les situacions que es poden donar en l’adopció, plantejant una metodologia específica i concreta per afrontar-la.
D’aquesta manera, qualsevol membre de la comunitat adoptiva (família adoptiva, persona adoptada o progenitors) pot acudir a aquest servei, que també està a disposició de professionals d’altres àmbits, com el de l’educació o sanitari, que vulguin fer consultes.

Govern
escurçar
terminis
adopcions internacionals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte