Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern vol un informe de seguretat de tècnics francesos i ajorna el contracte


Escrit per: 
M. F.

Nou capítol en l’afer del projecte d’heliport al roc de Patapou. Ahir el cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, van comparèixer al davant dels mitjans de comunicació per anunciar que han decidit encomanar un estudi que serveixi per garantir la seguretat de la infraestructura a la zona.

Per això, i en el marc del conveni de col·laboració amb França, el Govern ha fet arribar una carta al primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, per sol·licitar el suport d’experts en aeronàutica i geologia de l’administració francesa. Això ha provocat que s’hagi hagut d’ajornar la signatura del contracte amb l’empresa adjudicatària fins que no hi hagi el resultat d’aquest nou informe.
Alcobé, que va ser qui va proposar, segons Martí, l’encàrrec d’aquest nou estudi, va posar en relleu ahir que el que es pretén és “corroborar” que l’indret que s’ha escollit per fer la infraestructura compleix totes les garanties de seguretat exigibles. En aquest sentit, Alcobé va posar de manifest que hi ha quatre informes: un de geològic, un d’aeronàutic i dos més dels bombers i del SUM, i que “no hi ha dubtes” que el projecte previst compleix les mesures de seguretat per a la població, però, va afegir, volen assegurar aquesta informació amb un nou estudi. És per això, tal com va remarcar Martí, que aquest informe se centrarà de manera exclusiva en la seguretat.
El cap de Govern va voler subratllar que aquesta decisió és totalment normal i la va emmarcar en l’esperit de transparència que ha promulgat des del començament del procés el Govern. Per aquest motiu, va insistir diverses vegades, a les preguntes dels mitjans de comunicació, que no suposa “una abdicació” sinó que es tracta “d’un informe més que ha de servir per complementar la informació” de què ja disposa l’executiu.
En aquest sentit va remarcar que l’adjudicació a Heliand-Cathelicòpters es va fer sota criteris estrictament “objectius i tècnics”, i va emfasitzar que des de l’executiu continuen pensant que després de “la valoració objectiva i tècnica el lloc més correcte [per fer l’heliport] és el Patapou”. A més a més, va remarcar que l’heliport “és indispensable” per al país.
Tot i així, el cap de Govern ja va avançar que si l’informe dels tècnics francesos és negatiu “no es farà allà”, així que de moment no es firmarà el contracte amb l’empresa guanyadora del concurs a l’espera d’aquest dictamen. L’executiu no es marca cap termini per poder tenir aquest informe sobre la taula, ja que, tal com va manifestar Martí, la voluntat és que els experts puguin treballar “amb les condicions” i el temps necessaris.
Durant la roda de premsa, Martí va insistir diverses vegades en el fet que aquest informe ha de servir per “dissipar” qualsevol dubte que hi pugui haver sobre la seguretat. A més, va remarcar que ja han fet arribar la carta que s’ha enviat a l’executiu francès a la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, perquè la corporació pugui estar assabentada d’aquest nou pas.
“No renunciem a fer l’heliport però no volem passar les coses per la força”, va remarcar el cap de Govern, i demanat sobre com pot interpretar la població aquest nou encàrrec del Govern, va concloure que fes el que fes l’executiu “seria polèmic”, i en aquest cas va voler recordar que això podria haver passat en qualsevol altre indret, ja que infraestructures com aquesta “generen polèmica”. En aquest sentit va recordar, entre d’altres, el Centre de Tractament de Residus.
L’adjudicatària ja ha estat informada de la petició d’aquest nou informe i, segons Martí, “entén que es demani aquest complement d’informació”.
D’altra banda, cal destacar que la plataforma No a l’Heliport al Patapou continua instal·lant pancartes en diferents indrets, tal com va reiterar dilluns el portaveu de l’entitat, Isidre Bartumeu. Així, ahir se’n va col·locar una tot just al davant de l’edifici administratiu del Govern. Cal recordar, a més, que l’entitat havia previst instal·lar-ne una altra a la tartera que hi ha al Patapou, però finalment han descartat aquesta opció per “la perillositat” que comportava, en paraules de Bartumeu.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte