Diari digital d'Andorra Bondia
El grup mixt tanca una proposta definitiva sense els consellers del PS
El grup mixt tanca una proposta definitiva sense els consellers del PS

El grup mixt tanca una proposta definitiva sense els consellers del PS


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Hem posat fi al culebrot del grup mixt”. Així de contundent es va mostrar ahir el parlamentari de Ciutadans Compromesos Joan Carles Camp, que acompanyat de Josep Majoral (Unió Laurediana), Víctor Naudi (Socialdemocràcia i Progrés) i  Sílvia Bonet (independent), va comparèixer per explicar que els integrants del grup, menys els consellers generals del PS, havien tancat i lliurat a Sindicatura una proposta definitiva sobre la reorganització d’aquest.
L’acord, que compta amb el suport doncs de set dels deu membres del grup mixt, preveu que Josep Pintat en sigui el president i el parlamentari del PS Pere López el president suplent a la vegada que s’ha adaptat el reglament del grup que hi havia fins a la data. A més, i “amb la voluntat de facilitar el consens”, els consellers d’UL-CC han posat a disposició del PS totes les presidències i vicepresidències de comissió que ostentateven així com la representació a organismes internacionals.
Camp, que va defensar el “sentit d’Estat” i el “fair play” que han tingut sempre els parlamentaris d’UL-CC davant les crítiques rebudes des del PS, va precisar que la proposta va ser acceptada per Sindicatura, motiu pel qual es va convocar una reunió de la junta de presidents per aquest mateix matí, en els transcurs de la qual s’acabaran de redistribuir les comissions.
El conseller general de CC, que va avançar que Pintat “per motius personals” no podrà ser a la junta i que se li ha demanat a López en qualitat de president suplent que hi assisteixi i que aquest ha acceptat, va explicar que els parlamentaris escindits del grup liberal tenien un pla A i un pla B. El primer, el que s’ha presentat finalment, consistia en respectar els càrrecs i atribucions de les minories (Naudi i Bonet) i cedir totes les presidències i vicepresidències de comissions al PS. El pla B preveia mantenir les comissions igual que estaven fins ara ja que es considera que amb el repartiment que quedaria (4 per a DA, 3 pel mixt i 1 pel grup liberal) ja es complirien els criteris de proporcionalitat i representativitat, tenint en compte a més que algunes presidències i vicepresidències ja recauen en el PS.
Segons va precisar Camp, el síndic va alertar que l’opció B podria acabar al Tribunal Constitucional i va ser aleshores quan “per sentit d’Estat” i “no voler aturar la feina del Consell General” es van acabar decantant pel pla inicial. Tot i això, Camp es va mostrar convençut que ni l’opció A ni la B donen lloc a possibles recursos, així com, malgrat no ser a la reunió ni signar el reglament del grup, que el PS respectarà les majories.
Per la seva part, Naudi va incidir en la voluntat de “no allargar aquesta situació de bloqueig”, mentre que Bonet va destacar que amb les cessions de càrrecs d’UL-CC “es veu la contraprestació que hi ha hagut a canvi de la presidència”.

Alís acusa la resta de membres del mixt i DA de fer “la pinça” per “silenciar el PS”

El conseller general del Partit Socialdemòcrata Gerard Alís va acusar ahir tant la resta de forces del grup mixt com a la majoria de Demòcrates per Andorra (DA) d’intentar “fer-nos la pinça” amb l’objectiu de “silenciar” i “reduir la representació i participació en l’arc parlamentari” de “l’única força que realment suposa una alternativa a DA”. El polític lauredià es va mostrar molt crític amb la situació, a la vegada que va denunciar el paper de Sindicatura en tot l’afer.
Alís, que va defensar novament que l’ideal seria que el grup mixt adoptés els acors per unanimitat com fins ara per per evitar “treure la representativitat a les minories”, va recordar que, en la reunió de divendres passat, es va acceptar renunciar a la presidència per mirar de reconduir la situació però, llavors, a l’hora de repartir les delegacions internacionals i les presidències i vicepresidències de les comissions legislatives, la fórmula es va voler canviar. “Ens diuen que per elegir president sí que es funciona per majoria, però per repartir els altres càrrecs ens diuen que no”, va explicar Alís, que va lamentar que “adapten les regles de joc cada moment al que els convé”.
Així, el parlamentari, que va participar al programa Ara i Aquí de RNA, va reiterar que que “se’ns ha fet la pinça” i que “aquí també hi entra la majoria de DA”. Per a Alís, “el funcionament de votar per majoria al grup mixt el que fa és treure i representativitat al PS i això convé a tothom per fer-lo callar”. 
D’altra banda, el PS va anunciar que els seus parlamentaris només mantindran els càrrecs que ja ostentaven com a representants del grup mixt prèviament a l’arribada dels cinc consellers escindits del grup liberal, ja que una altra decisió seria acceptar “regalets” que són fruits d’una mala consciència i d’un intent de rentat de cara”.

grup mixt
proposta definitiva
consellers del PS
tanca
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic