El Moneyval, l’organisme del Consell d’Europa que coordina la lluita contra el blanqueig de capitals, va fer públic ahir l’informe de seguiment amb relació a les recomanacions i deficiències assenyalades en el darrer informe d’avaluació, publicat el setembre del 2017, en el qual constata els progressos i millores assolides pel Principat en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.
Així, el Moneyval explica que els esforços per corregir les deficiències detectades han comportat la revisió a l’alça de la qualificació de fins a dotze de les recomanacions, entre les quals nou han passat de ser considerades com a parcialment conformes a ser decretades conformes o àmpliament conformes.
D’aquesta manera, l’organisme considera que Andorra ha passat a complir els criteris en matèria de cooperació nacional i coordinació, comunicació de transaccions sospitoses o missatgers d’efectiu, entre d’altres.
A la vegada, el Moneyval es mostra “satisfet” perquè el Principat ha donat resposta “en gran part” a les seves recomanacions sobre transferències bancàries o el delicte de blanqueig de capitals. Tot i això, i com ja es va apuntar en l’informe corresponent a la cinquena avaluació, l’organisme del Consell d’Europa, incideix novament en la necessitat de mirar de corregir les deficiències amb relació a l’activitat de les filials estrangeres dels bancs andorrans, i també en matèria de sancions a les entitats financeres.
Finalment, en l’informe el Moneyval insta el Principat a “continuar els seus esforços per fer front a les altres deficiències”, i explica que el desembre vinent es tornarà a revisar el país per repassar novament “els esforços fets per enfortir el compliment de la normativa contra el rentat de diners i el finançament del terrorisme”.
El titular de Finances, Jordi Cinca, va destacar que cal valorar “com a molt positiva” la nota del Moneyval, que incideix en el que ja s’ha dit els darrers set anys, que és “una progressiva millora”, que a més “s’ha anat accelerant”. En aquest sentit, Cinca va recordar que el 2011 Andorra no complia amb 10 de les 40 recomanacions, mentre que ja al 2017 no n’hi havia cap amb aquesta qualificació. Actualment, 10 es consideren conformes, 24 àmpliament conformes i únicament 6 parcialment conformes. I és en aquestes 6 on Cinca va remarcar que “cal abocar esforços”, malgrat recordar que algunes d’aquestes recomanacions requereixen temps i que algunes de les àmpliament conformes són difícilment millorables per “les particularitats de cada país”.