Diari digital d'Andorra Bondia
Judith Pallarès i Carles Naudi en el debat que van protagonitzar ahir a Andorra Televisió.
Judith Pallarès i Carles Naudi en el debat que van protagonitzar ahir a Andorra Televisió.

El paper de CC, la clau del debat


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Agències

El salt de Ciutadans Compromesos (CC) a l’esfera nacional va centrar el debat d’Andorra Televisió entre els candidats de la territorial de la Massana. Ja només arrancar, i després que el cap de llista de CC, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, comencés a desgranar les seves propostes sobre política econòmica, la candidata de d’Acord, Judith Pallarès, va posar la qüestió sobre la taula preguntant al seu adversari (i company de files a les anteriors eleccions generals) com pensa desenvolupar el programa amb només dos parlamentaris per acabar afirmant que CC “s’ha transformat per ser la marca blanca de DA”.

Per Naudi, però, les propostes recollides al programa electoral de CC demostren que “no som la marca blanca de ningú”, al mateix temps que va reiterar que encapçala una candidatura que no depèn de cap partit polític i que aposta per assolir pactes amb la força nacional que tingui opcions de governar. “A la Massana hi havia la visió transversal de Ciutadans Compromesos de no anar contra ningú i la seva, que ha estat posar-se d’acord amb un sol grup, que són els socialistes”, va dir Naudi. Pallarès va rebatre que el que s’ha buscat amb el pacte amb el Partit Socialdemòcrata (PS) és l’assoliment de grups parlamentaris forts perquè el país faci un pas endavant i per anar amb una sola veu a la Unió Europea (UE). És per això que va sentenciar que d’Acord és l’única opció que ha fet una proposta “transparent i decidida” per defensar el canvi de govern. El candidat de Ciutadans Compromesos va defensar, però, que des de l’oposició també es pot incidir, i una mostra d’això és la tasca realitzada per ell mateix la darrera legislatura. Per Naudi, aquest objectiu s’aconsegueix treballant i amb diàleg. “No ens tanquem en banda”, va assegurar. Així mateix, va declarar que la decisió de fer el salt a la política nacional es va prendre de forma “democràtica” dins de CC.
En les propostes recollides als programes de les dues candidatures que concorren a la circumscripció territorial de la Massana no hi va haver gaire discrepàncies. L’única excepció va ser l’acord d’associació amb la UE. Mentre que Naudi va assenyalar com a “línia vermella” la lliure circulació de persones, Pallarès va apuntar que l’aspecte més important serà la negociació dels serveis. Així, el primer va alertar de la necessitat de mantenir la política migratòria, amb el sistema de quotes actual, com a garantia de la seguretat ciutadana i la “pau social”. La segona va observar que el compromís de la UE és respectar la política de quotes i que el que caldrà és fer atenció a la lliure prestació de serveis després d’una obertura estrangera que no va tenir en compte els professionals liberals.
Entre d’altres propostes, CC va defensar la necessitat de racionalitzar la despesa per assolir el dèficit zero, no apujar la pressió fiscal, el suport als sectors tradicionals i la creació de nous amb la signatura d’altres convenis de no doble imposició i l’aposta pels actius virtuals. També preveu la implantació del vehicle elèctric compartit i defensa el desenclavament d’Andorra a través de l’aeroport i l’heliport (planteja traslladar el que hi ha al centre de la Massana). De la seva banda, d’Acord també rebutja incrementar la pressió fiscal i proposa apostar per l’emprenedoria, a més d’altres mesures per a l’empresariat. Així mateix remarca la necessitat d’apujar els salaris en el marc d’un pacte socioeconòmic amb la participació de tots els actors. També proposa facilitar l’accés a l’habitatge gràcies a la rehabilitació o canvi d’ús d’immobles desocupats, l’abaratiment del transport públic, l’ampliació de la CG-5 o la potenciació dels pressupostos participatius.
I encara, abans d’acabar el debat, Pallarès va acusar CC de fer “populisme a la llatinoamericana”, ja que “ho pot dir tot perquè no té opcions de governar”. Naudi, però, va seguir desgranant el programa per acabar lamentant que “he trobat a faltar més idees” en lloc de centrar el debat en Ciutadans Compromesos.

paper
CC
clau
debat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte