Serà el mes vinent quan el Comú de la Massana i el Govern signaran el conveni per la cessió de la parcel·la de davant del parc de bombers, en zona d’entorn de protecció de la Farga Rossell, a favor del parc públic d’habitatge. Aquesta parcel·la, justament, és la que s’ha fet servir de base per a l’estudi de viabilitat de diferents tipus de construcció i que ha servit per descartar les minicases, tiny houses, com a solució a la problemàtica de l’habitatge. 

L’anunci l'ha fet el ministre portaveu, Guillem Casal, llegint en roda de premsa el missatge que li ha fet arribar en aquell moment el ministre de Territori i Urbanisme, Raul Ferré. Un cop es tingui la cessió de la parcel·la es faran els estudis i treballs pertinents per poder-hi aixecar nous pisos de lloguer assequible, que segurament es construiran a partir d’elements prefabricats amb fusta, com es preveu fer a Borda Nova II i al Cedre i com ja s’està fent a l’avinguda del Pessebre 60 d’Escaldes-Engordany, que precisament avui s'ha aprovat la licitació de la segona fase, que inclou els treballs d’arquitectura i les instal·lacions d’aigua, electricitat i emergències perquè es pugui començar a treballar just acabin les obres de la primera, que se centren en la construcció de l’estructura de fusta i també dels elements estructurals dels nuclis d’escales i dels ascensors principals de la planta baixa i fins a la coberta. 

S’escull aquest sistema constructiu no tant pel preu com perquè accelera els terminis “de forma notable”, ha manifestat Casal, que creu que justament l’estudi comparatiu avala l’estratègia del Govern, que apunta com una de les millors opcions la que ja s’està aplicant en la construcció del parc públic d’habitatge. En canvi, l’estudi mostra que el sistema de “cases petites té un encaix complicat al nostre territori”. 

Fiabilitat de l’estudi
L’estudi el signa l’arquitecta Sònia Palau i és un encàrrec del Govern per donar resposta a l’encomana que li fa el Consell General, d’analitzar diferents possibilitats constructives, entre elles la de les tiny houses proposada des d’Andorra Endavant. Precisament la seva presidenta, Carine Montaner, posa en dubte la fiabilitat de l’informe. “Ningú es creu les xifres d’aquest informe”, assegurava avui, tot qualificant-lo de “surrealista”. Així, ha insistit que experts d’arreu diuen que les cases modulars són més barates que no pas les de formigó i ha animat qualsevol a fer “una mica d’investigació”. De la mateixa manera, ha recriminat al Govern que “ha pagat 356.000 euros per pis públic” i que “han destinat 38,5 milions a una operació ineficient, lenta i que no dona resposta real a les necessitats del país”. En aquest sentit, ha comminat a actuar amb urgència davant “l’emergència que ja ningú pot negar” i deixar de costat el debat sobre “denominacions i procediments”.

Per la seva banda, el president del Partit Socialdemòcrata, Pere Baró, ha argumentat que l’estudi li inspira confiança, ja que està fet per una professional externa i, després d’assenyalar que s’ha demostrat que “la solució miracle de les barraques modulars no és cap solució”, ha demanat a Montaner de mirar les solucions plantejades pels socialdemòcrates, “amb les quals la societat està més d’acord”, com el registre de la propietat o un índex de preus de referència, i “posar-nos a treballar tots plegats”.

El conseller liberal Víctor Pintos també ha defensat que les minicases “no les veig per vivenda assequible”, i en tot cas només per a “casuístiques puntuals amb treballadors temporals a llocs adequats per la feina a la qual han estat convocats”.