Del passat al present. Aquest és el viatge que permetia fer un dels principals atractius que oferien enguany els actes de celebració del Dia de la Constitució: el passadís secret que comunica Casa de la Vall amb el nou Consell General. Un espai que s’obria per primera vegada al públic general i que havia generat força expectació. Només calia parar l’orella entre els molts visitants que ahir van aprofitar la jornada de portes obertes a les seus parlamentàries. “Aquí podrem baixar?” o “on és el passadís per anar cap a la Casa de la Vall?” eren algunes de les preguntes que es podien escoltar.

Si s’optava per la visita guiada, calia posar-hi una mica de paciència. Una de les guies culturals portava els visitants per totes les estances de l’antiga seu parlamentària, començant per la Sala dels passos perduts; després la sala de sessions, on es podia veure ben de prop l’armari de les 7 claus; la sala del bisbe; la cuina amb la seva llarga xemeneia per mirar de traslladar l’escalfor a les estances superiors quan els consellers generals de l’època s’hi havien de quedar a passar la nit; la sala del Tribunal de Corts; i, ara sí, amb un petit record per a la presó, de la qual no en queda ni un vestigi, els visitants descendien unes escales de pedra i arribaven al famós passadís. Tres pantalles envoltades pels colors de la bandera mostraven imatges antigues i modernes de la seu del poder legislatiu del país, convidant a fer una aturada per gaudir d’aquest viatge entre passat i present.

I arribava el final del trajecte, unes últimes passes que desembocaven directament al nou Consell, on qui volia podia ocupar, per un dia, el lloc dels parlamentaris i provar, fins i tot, el vestit tradicional.